Čudesan lek: Aspirin sa mlekom

aspirin
Uzimanje četvrtine tablete aspirina s mlekom pre spavanja može redukovati rizik od raka i srčanih bolesti…

Uzbudljivi dokazi pokazuju da osobe starije od 45 godina, a koje uzimaju ovaj jeftini anelgetik, imaju mnogo veće koristi i manje nuspojave u odnosu na regularne lekove. Efekti su toliko dobri da istraživači smatraju kako će dovesti do potpune promene u prevenciji javnog zdravlja.

Naime, lekari su već dugo upoznati sa svojstvima aspirina, pa znaju da razređuje krv, štiti od srčanih bolesti i udara, ali najnovije istraživanje pokazuje da ovaj „čudesni lek“ ima čak i dobru učinkovitost što se tiče karcinoma.

U novoj studiji profesor Peter Rothwell sa univerziteta Oxford u Velikoj Britaniji i njegove kolege proučavali su smrtnost od svih oblika raka tokom i nakon ispitivanja, upoređujući pacijente koji su svakodnevno uzimali aspirin i one koji to nisu činili. Autori su proveli osam ispitivanja koja obuhvataju 25.570 pacijenata.

Po njihovoj oceni, svakodnevno uzimanje aspirina kroz 5 do 10 godina smanjuje smrtnost, bez obzira na vrstu raka (pa i smrtnost zbog fatalne hemoragije), za oko 10 posto u posmatranom razdoblju.

Stručnjaci su zaključili da je kroz dvadesetak godina smanjenje rizika smrtnosti od te bolesti oko 10 posto kod raka prostate, 30 posto kod raka pluća, 40 posto kod raka debelog creva i 60 posto kod raka jednjaka.

Kod raka jednjaka, kao i kod raka pluća, blagotvorno delovanje je ograničeno na grupu tumora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *