Britanki će transplantirati maternicu njene majke

sara materica
Britanka Sara Otoson (25), koja živi i radi u Štokholmu, priprema se za operaciju života. Mlada profesorka biologije rodila se bez reproduktivnih organa pa je njena majka Eva (56) pristala da joj donira svoju maternicu kako bi mogla da ima decu….
Sara kaže da nije zabrinuta što će u telu imati maternicu u kojoj je bila i ona sama.

Majka i ćerka nadaju se da će ih sledećeg proleća operisati u Švedskoj. Za sada su prošle kroz razna testiranja i čekaju odgovor hoće li ih odabrati za zahtevan zahvat. Ako transplantacija bude uspešna, Sara će dati da oplode njena jajašca muževom spermom koje će joj onda usaditi u maternicu.

Ljekar Mats Branstorm, koji vodi tim za transplantacije, ističe kako je ovo jedna od najkomplikovanijih operacija u modernoj medicini. Posebno je riskantan period nakon zahvata zbog mogućih izliva krvi.

U slučaju da transplantacija uspe, Sara će morati da uzima jake lekove kako njeno telo ne bi odbacilo novi organ. Ako maternica bude normalno funkcionisala, nakon godinu dana moći će da ide na veštačku oplodnju.

Nakon porođaja Sari će maternica biti uklonjena. U slučaju da sve propadne i Saru i Evu ne prime na operaciju, ona će usvojiti dete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *