2012. Zemlja će imati dva sunca

2 sunca
Zemlja bi sledeće godine mogla dobiti i svoje drugo sunce. Jedna od najsjajnijih zvezda na našem noćnom nebu ubrzano gubi masu i mogla bi ubrzo postati supernova.

Scenario po kojem bi se to trebalo dogoditi, za australijski portal News.com.au izneo je dr. Brad Carter. Radi se o zvezdi Betelgeuse, crvenom divu, koji naglo gubi masu, a to je indikator da se zapravo ta zvezda ruši. To nadalje znači da ostaje bez goriva i da bi svakog trena mogla postati supernova, prenosi Daily Mail.

Kad se to dogodi, ističe Carter, najmanje nekoliko nedelja nakon toga, videćemo drugo ‘sunce’ na nebu. Istovremeno, moguće je da u istom vremenskom periodu neće biti niti noći zbog te supernove i količine svetla, kaže Carter. Ono što Carter još tvrdi jest kako bi se sve to moglo dogoditi, vrlo znakovito, sledeće godine, koja je ionako već predviđena od nekih kao godina ‘apokalipse’ i kraja sveta.

Urbana legenda

Eksplozija Betelgeusea mogla bi iza sebe ostaviti neutronsku zvezdu, ili čak crnu rupu, na 1.300 svetlosnih godina od Zemlje, piše News.com.au. Carter međutim upozorava zagovornike apokalipse, da se ne trebaju zaletati s predviđanjima propasti, jer bi Zemlju u slučaju supernove zasule bezopasne čestice.

‘Čestice će preplaviti Zemlju i ono što je bizarno, iako će supernova osvetliti noćno nebo, 99 posto energije koju će ona osloboditi biće te čestice, koje će prolaziti kroz naša tela i Zemlju, bez ikakvog štetnog efekta’, objasnio je Carter. Dodaje i kako bi kiša neutrona (čestica u pitanju), mogla bi biti i korisna za Zemlju. ‘Neutroni doslovce proizvode zlato, srebro i sve teške elemente, poput uranija’, naglasio je Carter.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *