Nokia 5228

nokia 5228

Nokia se pridružila grupi proizvođača koji nude jeftine uređaje bazirane na ekranima osetljivim na dodir. Obzirom da je nedostajala alternativa u vidu modela S60 platforme kompanija je odlučila da iskoristi svoj prvi model u okviru ove linije Nokia 5800…

Prvi novi model baziran na ovakvom pristupu je poznat kao Nokia 5230 (takođe je dostupan i model Nokia 5235 koji nudi pretplatu na muzičke servise). Ovaj model ima manje dodatne opreme u prodajnom pakovanju, samo jedan zvučnik, nema 3G podršku, poseduje prerađeno kućište i nema olovku. Razlika u suštini nije toliko velika naročito za one korisnike koji nemaju potrebu za 3G. Nedostatak WiFi se može ispostavljati kao kritičan ali samo za one koji su navikli da koriste ovakve uređaje kao smart telefone a ne kao obične telefone za pozivanje. Za mnoge korisnike Nokia 5230 je samo Nokia telefon sa ekranom osetljivim na dodir ali ne i smart telefon. I to je normalno razmišljanje. Kao rezultat proizvođači su postali zainteresovani za smanjenje cena uređaja iz razloga što bi oni postali konkurentni uređajima korejskih proizvođača pa je i od Nokia-e traženo isto.

Nokia 5228 je kreirana sa ovim ciljem na umu. Model je trebalo da postane najjeftinije rešenje sa senzorima u okviru ovog segmenta. Naravno, reč je o najjjeftinijem Nokia rešenju. Kompanija je mogla da snizi cenu postojećeg 5230 modela bez problema ali bi u tom slučaju morala da kompenzuje razliku u ceni prema partnerima pod uslovima ugovora o zaštiti cena. Upravo iz ovog razloga Nokia je pribegla triku i ponudila „novi“ model po nižoj ceni za odabrane partnere. Izuzev po nedostatku GPS-a, različitim kolor opcijama i nepostojanju rezervnog panela u okviru prodajnog pakovanja, Nokia 5228 se ne razlikuje od poznate Nokia-e 5230.

Nemačka je prva zemlja u kojoj će ovaj uređaj biti dostupan. Uređaj je originalno razvijen za nemačkog operatera i biće dostupan samo na određenim tržištima. Međutim, upkos svemu u pitanju nije najjeftiniji telefon sa senzorima od strane kompanije Nokia obzirom da je Nokia pre izvesnog vremena izdala model Nokia 5250 koji je još jedno rešenje sa ekranom osetljivim na dodir namenjen nezahtevnim korisnicima. Razlika između modela Nokia 5228 i 5250 je u dužini dijagonale ekrana. Pa je tako ovaj drugi opremljen manjim ekranom dužine dijagonale 2.8“ dok je 5228 opremljena ekranom dijagonale 3.2“. Po svemu ostalom telefoni su manje više isti.

Dizajn, dimenzije i kontrolni elementi

Nokia 5228 je potpuna kopija modela Nokia 5230. Kao i kod prethodnog modela kućište je izrađeno od plastike a kvalitet izrade nije loš. Tu i tamo kućište zaškripi, postoji nekoliko zazora ali sve je u okviru razumnih granica. U poređenju sa modelom Nokia 5800 kućište novijeg modela je čvršće i izgleda pouzdanije što se može reći i za kvalitet izrade.

Dimenzije telefona su 111 x 51.7 x 15.5 mm pri čemu je njegova težina 115 grama. Po pitanju težine ovaj uređaj je potpuno identičan modelu Nokia 5800, ali nema olovku i panel sa zadnje strane je običan. Oni koji ipak nisu navikli da koriste prste za unos mogu da koriste specijalni alat nalik na olovku.

Sa gornje strane uređaja se nalazi običan 3.5mm audio priključak, 2mm port punjača kao i microUSB port sa plastičnim zatvaračem. Za razliku od modela Nokia 5800 telefon je opremljen jednim zvučnikom koji je smešten u gornji levi ugao uređaja. Usled odsustva drugog zvučnika kvalitet muzičke reprodukcije pri najjačem podeševanju je značajno pogoršan. Zvuk gubi na jasnoći i iako nećete čuti krčanje ili bilo šta drugo, ipak postoje određena iskrivljenja zvuka.

Telefon poseduje senzor blizine koji isključuje ekran kada ga dovoljno približite licu.

Instaliranje SIM kartice nije trivijalan zadatak. Slot je smešten sa strane i kartica se ne može izvući napolje kada telefon radi osim ukoliko ne koristite makazice ili pincetu. Ispod baterije ipak postoji određeni prorez koji omogućava da gurnete karticu uz pomoć olovke. Generalno, sve funkcioniše dobro a uz telefon je dostupan i vodič za brzo instaliranje SIM kartice.

Telefon poseduje 2MP CMOS modul bez autofoksua. U pitanju je tipična kamera namenjena nezahtevnim korisnicima koja ne donosi ništa specijalno.

Po pitanju podešavanja možete odabrati jednu od tri rezolucije:

  • Print 2M – velika
  • Print 0.8M – srednja
  • Multimedijalne poruke – 0.3M

Dostupni režimi su: Automatic, User Defined, Portrait, Landscape, Sports, and Night.

Možete postaviti mrežu na ekranu ili koristiti tajmer za auto portrete.

Dostupni su sledeći efekti: Sepia, B&W, Vivid, Negative. White balance – , Sunny, Cloudy, Incandescent, Fluorescent. Kontrast se može podesiti u opsegu od -2 do +2. Takođe i vrednost ISO se može podesiti (nisko, srednje, visoko) kao i oštrina.

Drugim rečima ovde imamo standardna podešavanja kamere. Pogledajte na slike i shvatićete da kamera nije vrhunski proizvod ali je dovoljna za ovaj model.

MobilniSvet.com

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *