Prenosnik

Izbor novog prenosnika

Daleko smo dogurali od vremena kada je bilo dovoljno odrediti budžet, proveriti ponudu omiljenog proizvođača i u okviru njegovog asortimana izabrati model novog prenosnika uglavnom između par modela. Izbor novog laptopa je zahtevniji nego ikada s nepreglednim izborom konfiguracija, veličina i modela i zato ćemo se ovde pozabaviti drugačijim pristupom – pokušaćemo da vam objasnimo osnovne karakteristike pojedinih serija trenutno najpopularnijih proizvođača prenosnih računara – Lenovo, HP i Acer.

Lenovo

Lenovo je proteklih godina osvojio srpsko tržište prenosnih računara. Za njihovim prenosnicima je sve više upita, a na tržištu je dostupno skoro hiljadu različitih modela. Međutim, svi ti brojni modeli mogu da se svrstaju u svega četiri serije proizvoda: IdeaPad, Flex, Yoga i ThinkPad.

Lenovo IdeaPad su prenosnici tradicionalnog dizajna. U seriji se može naći raspon modela od jednostavnijih s osnovnim karakteristikama do prenosnih računara visokih performansi. IdeaPad-ovi su numerisani upravo prema performansama, od najslabijih do najjačih. Na primer, IdeaPad 100 Serija označava najniži nivo i najjeftinije modele prenosnika, a IdeaPad 700 Serija modele najviših performansi.

Svi Lenovo Flex i Lenovo Yoga modeli imaju ekrane osetljive na dodir. Ove dve serije su približno slične, ali bismo mogli da kažemo da su Flex modeli malo povoljniji od Yoga serije. Lenovo Yoga modeli imaju više načina korišćenja i predstavljaju svojevrsnu kombinaciju karakteristika tableta i prenosnog računara.

Lenovo ThinkPad serija je namenjena poslovnim korisnicima, ali postaje sve popularniji izbor korisnika koji hvale pouzdanost ThinkPad modela. ThinkPad modeli imaju karakteristično crveno dugme na tastaturi nazvano TrackPoint koje zamenjuje funkcije miša prilikom pregledanja dokumenata ili veb stranica.

Prenosnik

HP

HP prenosnici već godinama drže status najtraženijih prenosnika za privatnu ali i za poslovnu upotrebu. Razvrstani su u prilično jednostavne četiri serije: HP, Pavillion, Envy i Spectre.

HP serija predstavlja liniju najpovoljnijih modela prenosnih računara ovog poznatog proizvođača. Modeli su relativno povoljni, što je naravno propraćeno malo skromnijim performansama. Prenosnici ove serije su namenjeni nezahtevnim korisnicima koji traže povoljan laptop za surfovanje i slanje mail-ova.

HP Pavillion serija predstavlja malo snažnije modele srednjih performansi koji dolaze u svim veličinama čak i u raznim bojama što ih čini atraktivnim izborom za modno osvešćene korisnike. U okviru serije postoji i nekoliko gejming modela s boljim performansama.

Serija HP Envy predstavlja prenosnike visokih performansi i snažnih komponenti. Envy modeli imaju višu početnu cenu zbog boljeg kvaliteta izrade i tanjeg dizajna, pa su zbog toga namenjeni onim zahtevnijim korisnicima.

HP Spectre je visoka klasa HP ultrabook prenosnika, modela s 13-inčnim ekranima opremljenim komponentama najviše klase; jakim procesorima, SSD diskovima, USB C-Type ulazima za punjenje i povezivanje periferija.

Neki od Pavillion, Envy i Spectre modela prenosnika imaju u svom imenu X2 oznaku koja označava da se radi o modelu čiji ekran može da se odvoji od tastature da bi se koristio kao tablet. Modeli koji nose oznaku X360 mogu da se rotiraju unazad kako bi se ekran pretvorio u tablet. Neki od HP modela u svom imenu označavaju i veličinu ekrana prenosnika kao i karakteristiku ekrana osetljivog na dodir (npr. 14t, 15t, … itd.).

Acer

Acer ima jedan od najkomplikovanijih načina označavanja svojih prenosnika, a istovremeno je i jedan od proizvođača koji svojim kupcima nudi i najveći broj modela. Četiri osnovne serije Acer prenosnih računara su Aspire, Swift, Switch i Spin.

Acer Aspire prenosnici uključuju najveći broj prenosnika tradicionalnog dizajna – na kojima se tastatura i ekran preklapaju što uključuje veliku većinu ukupno prodatih prenosnih računara. Jedini prenosnici takvog tradicionalnog dizajna se među Acer serijama mogu pronaći još samo u seriji Swift i kod nekoliko modela gejming laptopova. Modeli Acer prenosnika mogu da budu bilo kog nivoa performansi, od najslabijih do najjačih.

Prenosnik slika 2

Acer Swift linija prenosnika predstavlja, prema dizajnu, prenosnike koji se nazivaju još i ultraportable što znači da su super lagani u odnosu na veličinu zaslona. Modeli Swift serije označeni su i brojevima, i to od najslabijeg prema najjačem modelu.

Acer Switch linija predstavlja 2u1 modele čiji ekrani mogu da se odvoje od tastature kako bi se koristili kao tablet računari. Stariji modeli ove serije nose oznaku Aspire Switch dok noviji, ovogodišnji modeli u imenu nemaju naziv Aspire. Nazivi Switch modela u svom imenu nose i oznaku veličine ekrana.

Acer Spin serija se sastoji od modela čiji se ekrani mogu rotirati unazad kako bi se koristili kao tablet računari, a osim toga modeli serije Spin imaju i odvojivu tastaturu. Kao i kod Swift serije, Spin modeli su numerisani prema performansama; Acer Spin 1 je početnički model, a Acer Spin 7 je najjači model sa vrhunskim mogućnostima.