Pronadjeni ostaci života na Marsu?

mars

Na Marsu je otkriveno kamenje koje bi moglo da sadrži fosilske ostatke života iz ranijeg stadijuma razvoja Marsa…

Naučnici su kamenje otkrili na području poznatom pod imenom „Nili Fossae“. To pdoručje se upoređuje sa Australijom na Zemlji, pošto su tu pronađeni neki od najranijih dokaza postojanja života na našoj planeti.
Naučni tim, koji dolazi sa Univerziteta Kalifornija, tvrdi da je kamenje u tom delu Marsa staro i do četiri milijarde godine, što znači da se u tom delu nalazi u periodu dugom tri četvrtine istorije ove planete. Pre dve godine ova grupa je otkrila na tom mestu po prvi put prisustvo karbonata, što se smatrali konačnim dokazom da je Mars u prošlosti mogao da bude nastanjen.

Vođa ove ekipe naučnika Adrijen Braun detaljno je istražio karbonate pomoću instrumenta „Crism“ na Nasinom „Orbiteru“. Postupak se sastojao u analizi infracrvenim zrakom, a potom su ti rezultati upoređeni sa rezultatima koji su dobijeni sa stena proučavanim na severozapadu Australije, u području Pilbara.

– Područje Pilbara je deo Zemlje koji je 3.5 milijardi godina uspeo da ostane na površini, što je otprilike tri četvrtine istorije Zemlje. To područje predstavlja „mali prozor“ gde možemo da vidimo šta se događalo u ranoj fazi naše planete. Najveći značaj ovih stena su stromatoliti, koji su nastali spajanjem cijanobakterija sa mikročesticama prašine i peska. Ove čestice storio je život. Kao činjenicu možemo reći da samo život može to stvoriti, a ne mogu da stvoriti geološki procesi – rekao je Braun.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *