Nova metoda pronalaska vanzemaljskog života

vanzemaljci
Bilo koji astronom ili lovac na planete reći će vam da je pronalazak egzoplanete veliki izazov za prave profesionalce…

Konvencionalnim metodama otkrivanja egzoplaneta, taj proces može potrajati dugi niz godina, jer se beleže promene u svetlosti koju zvezde šalju, a koje mogu izazvati i planete koje prolaze ispred njih. No, može potrajati i do nekoliko desetina godina, pre nego li planeta u svojoj orbiti oko zvezde prođe ispred nje, što bi značilo puno noći provedenih sa pogledom u svemirska prostranstva da biste uhvatili taj jedan svetlosni „treptaj“.

Zbog toga su naučnici sa Univerziteta u Leicesteru u Engleskoj razvili novi pristup u otkrivanju egzoplaneta, a taj je da se traže radiotalasi u trenutku kada ultraljubičasti zraci osvetle atmosferu planeta, poput Jupitera i Saturna.

Normalnom oku te su stvari nevidljive, ali ih radio teleskopi, poput Evropske nisko frekventne mreže mogu lako otkriti. Naučnici se nadaju kako bi ima spomenuta metoda mogla pomoći u otkrivanju planetarnih sistema udaljenih od Zemlje i do 150 svetlosnih godina. Neki od njih možda bi mogli biti i nastanjeni nekakvim oblikom života, a ako su još i tehnološki razvijeni, možda bi se na taj način mogao uhvatiti i njihov radijski signal.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *