Srbin dozvolio da mu amputiraju ruku i zamene je bioničkom

ruka
Mladi Srbin koji živi u Austriji odlučio je da doktorima dozvoli da mu amputiraju ruku kako bi je zamenili bioničkom….

26-godišnji Milo teško je povređen u udesu koji je doživeo u Beogradu 2001. na motociklu. Prilikom udara u stub ulične rasvete između ostalog povredio je ruku i nogu.

Povređena noga se relativno brzo oporavila, ali uprkos nizu manjih operacija koje su uključivale transplantaciju nervnog i mišićnog tkiva s noge, ruka je ostala paralizovana.

Deset godina nakon nesreće odlučio se na amputaciju, a za par nedelja dobiće bioničku ruku nemačke kompanije “Otto Bock“. Novu ruku kontrolisaće nervni signali u ostatku njegove stare ruke, objasnio je bečki hirurg, profesor Oskar Aszmann.

“Deset godina živim s ovakvom rukom i ona se neće poboljšati. Jedino rešenje je odrezati je i dobiti novu. Operacija će promeniti moj život,“ rekao je Milo, prenosi Daily Mail.

Ovo je druga operacija ove vrste na svetu. Prva je obavljena prošle godine, takodje u Austriji, gde je 24-godišnji Patric postao prvi pacijent na svetu koji je zatražio amputaciju svoje ruke i ugrađivanje bioničke. Patric danas sam otvara boce i zavezuje pertle na cipelama.

Bioničkom rukom koristili su se pre njih i ljudi koji su bez svoje volje izgubili ruku. Prvi među njima je bio 47-godišnji Campbell Aird iz Škotske koji je ruku dobio 1998. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *