Poslanica cipelama gadjala predsedavajuću

Poslanica SRS Gordana Pop-Lazić gađala je cipelama predsedavajuću parlamenta Gordanu Čomić, posle čega je na kratko prekinuta sednica Skupštine Srbije.
Pop Lazić je novinarima u Skupštini Srbije, nakon što je udaljena sa sednice, objasnila da je cipelom kojom je gađala predsedavajuću parlamenta Gordanu Čomić htela da pošalje poruku da se ne slaže sa načinom vođenja sednice i „nasilnim pokušajem donošenja protivzakonitih Statuta Vojvodine…
„To je bio benigni i simboličan način. Osećala sam da tako treba da uradim“, rekla je Pop Lazić.

Ona je navela da je tim činom iskazala poslaničku neposlušnost, jer predsedavajuća Čomićeva „već nekoliko dana vređa dostojanstvo poslanika“ tako što im ne dozvoljava da govore i iznose stavove u vezi sa Predlogom zakona o utvrđivanju nadležnosti i Statutu Vojvodine.
Pop Lazićeva je dodala da smatra da je njen akt „dozvoljen i legitiman način protesta poslanika koji ne mogu da kažu ono što narod koji predstavljaju misli“.

Do incidenta je došlo posle rasprave i zahteva radikala da se objasni ko je autor pisma Sinoda SPC, pročitanog juče u parlamentu, a koji je kasnije demantovan. Predsedavajuća je zbog negodovanja opomenula i oduzela reč poslaniku SRS Aleksandru Martinoviću, na šta je Gordana Pop-Lazić reagovala tako što je skinula cipele i bacila ih ka Gordani Čomić.
Ona nije htela da napusti salu zbog narušavanja ugleda parlamenta, pa je sednica prekinuta na desetak minuta.
„Pismo je autentično, osim što se ne zna sa sigurnošću ko ga je potpisao. Nemojte da sejete laž“, rekao je Martinović, nakon što je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović pročitala poslanicima pismo episkopa bačkog Irineja u kome je demantovao da je poslao pismo koje su pojedini poslanici pročitali u toku sednice.

Šef poslaničkog kluba radikala Dragan Todorović pokazao je novinarima u skupštinskom holu cipelu, za koju je rekao da će „ući u istoriju kao i ona iračka“.
Incident je, kako je objasnio Todorović, izazvalo to što je predsedavajuća Čomićeva sprečila poslanike SRS da repliciraju predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović pošto je ona pročitala pismo vladike bačkog Irineja u kome tvrdi da je pismo SPC koje su juče u Skupštini pročital radikali falsifikat.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *