FarmaVille je opasniji nego što mislite

Neki igrači su prijavili neautorizovano povlačenje novca sa njihovih računa, a vlasnik igrice Zynga ima uvid u sve na vašem profilu, i to trajno…

Premda hranjenje ovčica i sadjenje jagoda zvuči bezazleno i idilično, nemačke službe za zaštitu podataka upozoravaju da u svetu „Farmvillea“, igre vrlo dobro poznate korisnicima Facebooka, nije sve tako ružičasto kako se naizgled čini.

Farmville je igra otvorena članovima društvene mreže Facebooka koja se u rekordnom roku pretvorila u masovni fenomen. Gotovo 75 miliona virtualnih farmera širom sveta „nastanilo“ se u Farmvilleu, a svakim danom ih je sve više.

No, nemački stručnjaci za zaštitu podataka upozoravaju na pokušaje vlasnika igre da prikupe informacije o igračima, a neki igrači Farmvillea prijavili su i neautorizirano povlačenje novca s računa.

Američka firma Zynga, koja je vlasnik Farmvillea, iznenađena je brzinom kojom se igra proširila. Pokrenuta je u avgustu 2009., a očekivalo se da će do kraja godine imati oko pet miliona korisnika, rekao je osnivač Zynge Marc Pincus.

Igre poput Farmvillea koje su vezane uz društvene mreže trenutno su u usponu. Zynga tako nudi i igre poput Fishvillea, Petvillea, Cafe Worlda i Mafia Warsa.

Virtualni svet online igara u stvarnom je svetu izvor novca. Igrači Farmvillea, na primer, besplatno stiču bodove i virtualni novac koji im omogućuje da kupuju seme i životinje. Da bi to postigao, farmer mora paziti da mu usevi ne uvenu. No, igrač u nekim segmentima igre može brže napredovati ako na račun Farmvillea uplati određeni iznos s kreditne kartice.

Premda većina igrača uplaćuje male iznose, Zynga ima lepu zaradu. Prema podacima firme, njihove su igre privukle više od 230 miliona igrača. New York Times procenjuje da im to donosi zaradu od približno 250 miliona dolara za godinu dana.

Neki kritičari upozoravaju na nepravilnosti u svetu online igara, a posebnu zabrinutost izaziva pitanje zaštite podataka. Kada se pridružite Farmvilleu, Zynga automatski dobija pristup vašem profilu, fotografijama i informacijama o vašim prijateljima.

„Politika privatnosti vrlo je nejasna, a Zynga prisvaja pravo na pristup gotovo svemu“, upozorava Henry Krasemann iz nezavisnog tela za zaštitu podataka u Nemačkoj.

Zynga kreira profile korisnika koje sastavlja na temelju informacija iz nekoliko izvora poput „blogova, servisa za slanje poruka, Zynginih igara i drugih korisnika Zynge“, kako stoji na internet stranici  firme. Nemačke stručnjake za zaštitu podataka zabrinjava i to što Zynga podatke o korisnicima čuva trajno.

Anna Tschocnher, dvadesetpetogodišnjakinja iz Muenchena, marljivo je obrađivala svoju farmu. Mnogi njeni prijatelji na Facebooku, pridružili su joj se u igri. Sve se činilo kao ugodna razonoda. Zatim je Zynga triput povukla novac s njenog PayPal računa premda im ona nikad to nije dopustila. Tschochner je na to upozorila i svoje prijatelje na Facebooku. Novac joj je vraćen, ali njen entuzijazam prema Farmvilleu naglo je „uvenuo“.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *