Dete Riba

Ribe
KARAKTERISTIKE DETETA RIBE:
Vaše dete rođeno između 19.februara i 20. marta, u trenutku prolaska Sunca kroz znak, pod uticajem je planeta Neptuna iJupitera. Prva simbolizuje božanski  deo koji imamo u sebi, beskrajnost, zajedništvo, sjedinjenje sa svetom, univerzumom, iluziju i maštovitost, dok Jupiter predstavlja spiritualnu ili materijalnu ekspanziju, tendencije i potree za sjedinjenje sa celim svetom, on, kao najplemenitija planeta.

Ribe obožavaju priče o vilama i sirenama. To je za  jedan vodeni znak još najmanje što možemo zamisliti.

Posmatrajmo znak, tj. crtež koji ga predstavlja : on je sastavljen od dve ribe koje plivaju u suprotnim pravcima.

Jedna predstavlja čoveka sa svim njegovim konfliktima, potrebama, praktičnim i svakodnevnim željama, druga pak sirenu koja je u nama a koja živi u podzemnim, tajanstvenim vodama i koja  je sposobna da jednim pogledom, zaludi čoveka.

Vaša mala Riba je rođeni glumac koji živi i igra hiljadu uloga. To je kameleon, koji se identifikuje sa drugima i više ne zna ko je. Komplikovano je živeti na Zemlji a neprestano roniti u podzemnim vodama. To je  vizionar, mistik, koji opaža bogatstvo i blago na dnu okeana, dok mi ne sanjamo o tome.

Za njega je sve relativno, ono oseća da je naš svet obična iluzija. Raznovrsnost bogatstva i boja podzemnih dubina ne dozvoljava Ribama da izaberu kao sklonište jedno jedino koralno drvo kad ih mogu imati sva. Jer, Ribe žive u svetu beskraja i širine.

Stidljive  i ljubazne, često ne žele da budu primećene – to važi za jedan tip Riba, dok drugi voli da se  eksponira, da bude dete iz snova « čudo od deteta sa antenama na sve strane ». Intuitivno « vidovito » sa aurom i bioenergijom koja zrači. One vole da utuju, ali ih ne treba gurati, već podržavati. Vole svoj mir, u svome svetu, romantičnom i mističnom, često pasivne, vole da pričaju o vilama  u šta i veruju, a što im oduzima mnogo vremena za praktičnije stvari.

Dragi Roditelji, ne čudite se ako vaše dete ode u školu i u spavačici sa čarapama različitih boja. Ono je originalno, ekscentrično, zaneseno. Život na Zemlji je za njega zaista vrlo komplikovan.

INTELIGENCIJA:

Inteligencija Riba je intuitivna, subjektivna, kreativna. One ne mogu da vam objasne ono što vam govore : odgovori su im diktirani onim što osećaju, a one su u direktnom kontaktu sa svetom tajni skrivenog dela ploveće sante.

Ribe su rođeni psiholozi i umetnici. Ali, ako ih pitate za objašnjenje teško ćege ga dobiti jer one više osećaju i « predskazuju ». One će ploviti, plivati, roniti u okeanske konfuzije. Mogu imati i genijalnih ideja, ili predskazateljske snove, predznake. reba znati da ta izuzetna intuicija predstavlja neobično veliku intelektualnu vrednost koja im pomaže da sve razumeju, mada to teško pokazuju, pa su često neshvaćene od okoline, što je svojstveno obično ovelikima. One su svestrane, višedimenzionalne.

LJUBAV:

Riibe su  često naivne, one pomažu i kada se opiru i bune, tako mogu da razviju mazohističku tendenciju u sebi. One lako zaplaču, uzbude se nad nesrećom drugih, privučene uvek slabijima od sebe da bi im pomogle.

Nesposobne da nekoga unesreće, u svojoj senzibilnosti,  romantizmu i širini, one ga idalizuju. One osećaju i tuđe nevolje strahove, želje, bol i radost, saosećaju i pate sa drugima, jer su najveći altruisti i žrtve.

Ribe osećaju promene, relativnost stvari, ne žele da budu potpuno posedovane i ne prihvataju zatvor, ni ograničenja. Pored sve ljubavi, potrebna im je i sloboda, stvaralačka i ljudska. One daju sve od sebe kad mnogo vole, ali jednim delom ostaju neuhvatljive,  onim delom koji drugi ne mogu da dokuče – duhovnim. One žele da ponude svoje igračke, poljupce, milovanja i nežnosti, ali se ipak teže vezuju za samo jednu  osobu, osećajući da pripadaju svima. Ljubav prema roditeljima je izvesna, ali osećanja koja gaje prema drugim neće biti nikada večna, sem u poeziji, zato što kliznu iz ruku upravo onda kada mislimo da smo ih uvetili.

PRIJATELJSTVO:

Ribe su prijatelji čitave zemlje, čovečanstva, sa izuzecima. Vole da pomažu druge, čineći hiljadu usluga. One zamišljaju sve ljude dobrim, ljubaznim, nežnim i plementim, kao što su one, birajući upravo one odbačene ili « drugačije », « neobične » da bi mogle da im bolje pomažu i žrtvuju se za njih, spasavaju ih. Ali, pazite vaša mala Riba je  vrlo sugestibilna i pada pod uticaj lako. Tako se može povesti za prijateljima, često pogrešnim. Kako je često utopista i pasivna, potrebno je nadzirati posebno njene odnose i prijateljstva. Izaberite joj nekoliko dobrih drugara koji će je spustiti na zemlju i ne dozvoliti da ono i druge odvede u svoj imaginativni svet. Pomozite joj da se umetnički iskaže.

VASPITANJE:

Trebalo bi da vi, Roditelji pomognete svoje dete u određivanju i nalaženju sebe, da bi postalo svesno svoga identiteta, ne ponirući u svet svoje mašte u kome bi igralo hiljadu uloga.

Budite čvrsti, strpljivi i suptilni, ali ne popuštajte, jer ono je u nekom svom čudnom svetu, pa mu treba nekako pomoći da izrazi i iskaže ono što vidi, čuje, oseća, dodiruje, proba.

Dete Riba voli da prepričava, brblja, ali obično nikada ne laže već izmišlja, doteruje, priča. Od običnog događaja ono pravi dramu, čudnu prilču, zahvaljujući preteranoj mašti

To je kompleksno dete, promenljivog raspoloženja koje ne voli velike napore u onme što ga ne privlačini akcije, iako nije nikada besposleno, jer sanjari oo ružičastim događajima, šetajući u svom magičnom i beskrajnom svetu.

Ako odluči da napravi nešto, pomozite mu da to završi, ne ostavljajte ga, jer će se udaljiti od cilja, ne voleći veliku koncentraciju i tražeći svoj mir i svet. Važno je ipak da ga nešto interesuje.

OBRAZOVANJE:              

Učitelj – vaspitač nema nekog velikog uticaja na malu Ribu koja se često podsmeva onima koji vole da su prvi, najjači, takmičarski raspoloženi. Ti kriterijumi  nemaju za nju nikakvog značaja niti moći.

Vaspitač mora da joj pomogne u objašnjenju onoga što ona oseća, računajući na to da ovo dete ne uključuje uvek razum, već emocije. On mora ada insistira na tačnosti detalja pozivajući se na pažnju jer je Riba obično rasejane prirode.

Grupni rad će biti povoljan za vašu malu Ribu.

Strogost i autoritet nemaju efekta kod Ribe koja treba da postane svesna svoga obrazovanja, da bi konkretizovala svoje snove i ideale. Roditelji, insistirajte da Riba bude okupirana jedni, a ne sa više zanimanja za koje ima dara, pomozite joj da se izrazi rečima još od ranog detinjstva.

IGRE:

Ovo dete voli da se igra i samo. Izbacite igre strpljenja, usamljenosti, jer će ono odmah sanjariti. Izaberite, naprotiv kolektivne igre, koje će ga naučiti da se brani, reaguje, učestvuje, pozivajući u pomoć njegovu prebogatu i plodnu maštu.

Ovo dete je strašno kreativno, vrvi od ideja, sa preteranoo razvijenim smislom za svaku vrstu umetnosti. Zato ga podržite u onome za što je rođeno, ono će  napraviti čuda.

SPORT:

Njemu su potrebni higijena, san, disciplina. Privlače ga sportovi na vodi : plivanje, ronjenje, čamac, veslanje… Korisne su mu i vežbe joge, koje mu vraćaju istrošenu energiju.  Ono mnogo voli ples, igru uopšte, ritmičku, klasičnu, modernu, sanjareći da postane zvezda u tome ili na polju muzike i poveanja.

ZDRAVLJE:

Slaba tačka ovog znaka su stopala, noge i ruke, limfni sistem, kao i gasro.abdominalni. Ribe često imaju problema sa nogama inose čudnu obuću, što je sasvim razumljivo.

Superemotivne, senzibilne, male Ribe ne izgledaju robusne. One se mnogo plaše stvarnosti, misleći da su potpuno izgubljene u svom svetu.  Dešava se i to da su male sirene vrlo nezadovoljne svojim izgledom, pogotovu ako se ugoje, a sklone su gojaznosti i gurmanluku.

Mala Riba je kao sunđer koji upija sve viruse i mikroe, te je ni jedannazeb ni epidemija obično ne mimoiđu. Potrebna joj je grana bogata  fosfatima, vožđem i drugim elementima sadržanim u spanaću, džigerici, orasima, kao i  svi proteini.

Izvor: Knjiga “Horoskop o deci“ – Olja Bakić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *