Dete Jarac

Jarac
KARAKTERISTIKE DETETA JARCA:
Vaše dete rođeno između 21. decembra i 19. januara, u trenutku kada kroz znak prolazi Sunce, pod uticajem je planete Saturna i Marsa koji simolizuju: zrelost, razmišljanje, dubinu, rezervisanost, mračnost, privrženost, povlačenje koje mu dozvoljava da u životu napravi suštinski izbor. Još odmah možete shvatiti da vaše dete neće gledati na život kao na neki praznik ili veću rekreaciju. Ono neće živeti u bezbrižnosti, sem ako ne misli da se izvuče iz detinjstva kao neki odrasli Jarci.

Znak Jarca je predstavljen jednim rogonjom (jarcem) čiji  glavni cilj nije da pametno pase po zelenim pašnjacima, već da dohvati vrh Mont Everesta polako i istrajno, da bi sa vrha planine upravljao stadom.

Vaše dete Jarac će vas često iznenaditi, jer izgleda da ono već više i duže  o životu zna nego vi sami. Posmatrajte ga, vrlo ozbiljno, ono se prepušta stvarnosti, meditira, strpljivo i istrajno, ne troši mnogo reči, ne bombarduje va sčinjenicama ni bilo čime nepotrebnim. Mrzi gomilu, praznike i dr. voli da bude samo u svome prostoru i svetlu, da bi moglo da razmišlja. Znajte da ono nema vremena za gubljenje.

Jarci obično, kaže se, znaju da se podmlađuju stareći. Pogledajte vaše prijatelje ovoga znaka  i konstatovaćete da im zrelost kao doba zaista veoma odgovara. U detinjstvu oni se ne osećaju najbolje, ima silne komplekse, odgovornost, teškoće.

INTELIGENCIJA:

Inteligencija vašeg deteta je logična, analitična, ide u dubinu kao kod Device i Škorpije. Skeptičan, mali Jarac nema mnogo poverenja u ideje drugih, on veruje i priznaje samo dokaze. Nikada ne radi na brzinu, bez  razmišljanja. Ako se mali Jarac još vema rano zagreje za neku profesiju, on će u nju uložiti svu svoju energiju i radni kapacitet. Nema bojazni da će  se on previše trošiti, rasipati.

Roditelji, vama se preporučuje ovo: pomozite malom Jarcu u njegovom usponu prema visinama. Ne bi trebalo da se on učauri u  neki sistem apstraktnih razmišljanja, iako je veoma skon meditiranju.  Pružite mu priliku da sa druži sa onima  čije su ideje i shvatanja potpuno suprotni njegovim. Tada će  uvideti da postoji više tipova inteligencije. Otkriće  jedan drugačiji svet od njegovog, istoo tako interesanta.

LJUBAV:

To je  dete veoma krhko. Ono plovi po gustoj magli u okeanu emocija, noseći masku koja ga čini neosetljivim, nesentimentalnim, neemotivnim, hladnim i rezervisanim.

Za njih jedino je porodica dostojna poverenja. Tada skida masku, otvara se, postaje osetljivije, želeći da bude sigurno u izraz vaše nežnosti i naklonosti. Ne bi trebalo da mu laskate previše i tretirate ga kao jedini objekat vaše ljubavi, da bi ga, sutradan, umorni i nervozni zapostavili, ostavljajući utisak da je ono prozirno, nevidljivo, nepostojeće zbog čega bi dete mnogo patilo. Nikada ga ne ucenjujte, jer će mu se sve to urezati duboko u sećanje i srce, a kasnije će misli da  se ljubav menja, kupuje, prodaje i ponovo vraća.

Kako bi mogao da stekne poverenje u druge, treba da zna, pre svega, da su ljubav i nežnost koje mu nudite bezuslovne i da nikada neće doći u pitanje. Pokažite mu ih gestovima, delima, da bi znao i osetio da bez strepnje može da se nasloni na zaštitničke ruke.

PRIJATELJSTVO:

Mali Jarac vam neće obećati kule i gradove, brda i doline. On neće padati na kolena ponavljajući vam da ste najbolji roditelji na svetu. Ono ne voli decu koja se mnogo smeju, on je previše ozbiljan, iako zna za humor, njemu svojstven, sarkastičan, ironičan.

On ima malo pravih prijatelja, jer je mračan i depresivan, iako to želi. On ih bira ponekad se rugajući njihovom izgledu i ponašanju, blago ismejavajući njihove osobine. On ima kritički duh, ponekad i nesvestan da njime može da uvredi prijatelja, osetljivijeg od njega i njegovog hladnog humora.

VASPITANJE:

Vaš mali Jarac je usamljen. Da bi dete učestvovalo u kolektivnom životu, treba da pronađe neko interesovanje, da nauči nešto, da se obogati novim saznanjima. Važno je da dete postane svesno raznovrsnosti ličnosti i oseti zadovoljstvo pri učestvovanju u konverzaciji. Ono stalno ima neki osećaj neobjašnjive neodređene krivice, vrlo je odgovorno u odnosu na svoju porodicu, sestru, brata, na druge, na čitavu zemlju, iako zna da bude i mizantrop. Taj ga utisak tera da  se uzda u samoga sebe.

Dete Jarac  život uzima veoma ozbiljno. Suočen sa neuspehom, mali Jarac može da se  muči, pati, kompleksira, pa ne dozvolite da se sukobi sa problemima previlikim za njegov uzrast. Naučite  ga da umereno bude odgovoran.

Pun kvaliteta, mali Jarac ima neobičnu želju da nauči i da se prilagodi drugima, iako ih i ismejava.Pokažite mu  da je život lep, radostan, interesanta, posebno u društvu.

OBRAZOVANJE:

Dete Jarac ne uči lekciju na brzinu, za pet minuta, ne razumevajući je. Dajte mu potrebno vreme da usvoji, obezbedite mu kutak, miran i prijatan, izbegavajte svako poređenje sa bratom koji može da uči i pored TV. Ovo dete ima izuzetnih sklonosti ka slikanju. 

IGRE:

Da biste u njemu razvili smisao za kreativnost, veštinu, pokušajte sa igrom pekara, lončara, stolara, tkača i dr. Igre u kojima bi briljirao osu neosporno šah, bridž. Najzad, da biste ga uključili u društvo, stvarajući solidne prijateljske veze, učlanite ga u planinarenje, izviđače i sl.).

SPORT:

Kao i svi zemljani znaci, ovo dete želi da traga i pronađe svoje tragove. Ono voli prirodu, šetnje  po šumi, na biciklu, u selu, sve što mu prija.  Ono ima potrebu za sportom, ali nikako nekim žestokim. Planina ga neobično privlači: može da praktikuje alpinizam, skijanje, sankanje i to obično u miru. to odgovara stanju njegovog duha. 

ZDRAVLJE:

Slaba tačka ovog znaka su skelet, kosti, digestivni trakt. Ovo dete često izgleda mršavo i slabašno, delikatno, ali, rastući ono očvrsne, njegova  vitalnost jača. Kao malo dete ima problema sa uganućima, prelomima, zbog slabih kostiju. Emotivno, iako ne i na izgled, izbegava žestinu, suzbija je na sve moguće načine, oslobađa je se tako da se ona manifestuje u obliku ekcema, herpesa, čira it. Mnogo se plaši bolesti i prezire ih. Urođena tendencija znaka čini da mu je uvek hladno, jer  je i ovo dete naizgled „hladno“, kao i hladan januar. Treba da uzima proteine, kalcijum, fosfat, što poboljšava njegove kosti i ceo organizam. 

Izvor: Knjiga “Horoskop o deci“ – Olja Bakić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *