Dete Blizanac

Blizanci
KARAKTERISTIKE DETETA VODOLIJE:
Vaši su Blizanci rođeni između 21. maja i 20. juna, u trenutku kada Sunce ulazi u njihov znak. Znakom vlada planeta Merkur koja simbolizuje kominikativnost, izrazitu ineligeniciju, dar za govorništvo, pisanu reč. U mitologiji je Merkur glasnik bogova.

Morate odmah znati i uvideti da vaš mali Blizanac ne može da se skrasi na jednom mestu, niti da obe noge “smesti u jednu čizmu”, kao i da ima samo jednu misao u glavi.

Ovaj znak je promenjljiv, pokretljiv, nestalan, nemiran, dvostruki.

Njega u mitologiji predstavljaju dva grčka heroja: Kastor i Poluks, braća – blizanci.

Prvi je ležeran, privučen hiljadama ideja, iskri, fasciniran rečima i rečenicama, uzavrelog, živog duha, često i izveštačenog, iako i briljantnog, koji se interesuje za sve, nestrpljiv…

Drugi, pak, teži da objasni prvome da se iza fraza, reči i ideja, površnih senzacija, krije nevidljivi svet koji iziskuje više strpljenja, da bi se shvatila i dokučila prava njegova suština. Uglavnom, prvi Blizanac obično nadjačava drugoga i daje jače karakteristike znaku.

Vaše dete Blizanac postavlja hiljade pitanja: ono se ne specijaluzuje lako za jednu stvar, već, naprotiv, dira u sve (kao Ribe!), diskutuje o svemu, ne iz želje za istinom, već iz potrebe za debatom, ćaskanjem.

Briljantno i nadareno, ima potrebu za masom stvari, jer je nesposobno da se veže za jednu ideju, ideal, osobu.

Ne zaboravite, dakle, dragi Roditelji: vaše je dete vazdušni znak, ležerno, lepršavo, neopipljivo, apstraktno.

INTELIGENCIJA:

Ona je mobilna kod ovog deteta, koje se interesuje za sve, ali se nikada ni na čemu ne zaustavlja. Briljantno, radoznalo i raznovrsno, hitro i okretno, ovo dete vrlo rano postavlja pitanja, ne sačekavši često odgovora; posmatrajte ga: dok mu vi pričate, pogled mu je negde drugde, ili na šerpi punoj mleka, voćnim kolačima ili gleda kroz prozor.

Kako je ovo dvostruki znak, jedan se posvećuje trgovini, proračunat je, dok drugi daje prednost duhu. Nesposobno da se potpuno koncentriše na jedno, kao i da uloži veći trud, ovo dete ima velikih poteškoća da izabere pravi cilj. To su njegova dva aspekta života na koja je osetljivo i za njih predodređeno. Pomozite mu da izabere duži i trajniji cilj, ukazujući mu na poteškoće zbog njegove nestabilnosti: ne dozvolite mu da se vrti u krug.

Njemu treba naročito ostaviti zadovoljstvo otkrića, slobode izbora i kretanja. Njegov otvoreni duh ne trpi nikakve stege, konzervatizam, konvencije, nametanje mišljenja.

LJUBAV:

Vaše dete Blizanac često ima problema u iskazivanju svojih emocija i ljubavnih treptaja. Ležerno, nežno, šarmanto i pričljivo, ono flertuje kao leptir s cveta na cvet, preplašeno do panike da ne bude zarobljeno, da ne postane nečiji posed, u ime ljubavi…Ponekad ostavlja utisak da ne ume da voli, da je sve to “veštački”, neiskreno… Ali, naprotiv, ono oseća neodoljivu potrebu za ljubavlju.

Mali Blizanac ima, istvremeno, i veliku potrebu za intelektualnom nezavisnošću. Vaša ga ljubav čini još pametnijim, slobodnijim, obogaćuje mu nova interesovanja, omogućava mu da misli sa drugima i “putuje”, čuvajući stalno slobodu svoga duha.

Vaša je uloga, dragi Roditelji, da mu otvorite vrata slobode i poverenja, da biste mu pokazali da su osećanja važna stvar, kako bi ono samo moglo da se pronađe u svoj svojoj dvostrukosti.

Ono često ima tendeciju i da manipuliše ljudima, koristeći se svojim šarmom, humorom, da bi bilo u njihovom društvu, uživajući u takvom poznanstvu. Kad mu ih je dosta, ono ume tada da ih odbaci začas, kao stari papir! Kupite mu malog psa, mačku, bilo koju životinju, da bi steklo bar malo odgovornosti za drugoga: baveći se njome, shvatiće potrebu za nežnošću.

PRIJATELJSTVO:

Mali Blizanac ima veliku potrebu za druženjem, inače umire od dosade. Sa drugarima on voli da diskutuje, razmišlja, raspravlja, nalazi rešenja. Ako neki drug nema više o čemu da ga informiše, postaje mu dosadan, on brzo nalazi drugog.

Na moralnom planu Blizanac je prilično blag, ume da prašta, njegov vlastiti moral je elastičan i prilagodljiv. Ako mu je dosadno, sposoban je da izazove čitav metež, živahnosti radi, da nagovori društvo da lutaju, bilo da odu u bioskop, ili biblioteku. Privučen uvek veselom, interesantnom, đavolastom decom, on će ih ubrzo naučiti kako da se rugaju disciplini drugih, kao i konvencionalnostima, inteligentno se koristeći svojom urođenom logikom. On obožava da ubeđuje, menja ideje, da začas, za dva minuta, ubedi nekoga de je belo crno, a crno belo.

Treba mu pomoći da sazna da prijateljstvo zahteva vreme, uzvraćanje, strpljenje, nežnost, kao i ljubav…

VASPITANJE:

Dete Blizanac ne trpi roditelje uskih pogleda, već one čija su vrata otvorena svima, kao i novim idejama, raznovrsostima. Vi ćete mu pomoći da ostane svesno toga i vidi da, iza njegove maske, nestalnosti i prevrtljivosti, postoji njegov drugi brat – blizanac koji mu pruža ruku.

To je drago dete koje ima šarma, ali mu stavite do znanja da vam je jasan i poznat njegov dar za manipulisanje! Naprimer: morate ga probuditi ujutru pola sata ranije zbog učenja pesmice. Sinoć to nije stiglo da učini jer je bilo preokupirano traženjem knjige u biblioteci ili, pak gledanjem televizije, pripitujući vas svaki čas o tom i tom pevaču ili o vestima na radiju ! Kako ste bili udobno smešteni na fotelji, niste ni pomišljali da ono ima zadatke. A istina je da je vaše dete brzopleti genije, kralj površnosti a ne dubine.

Budite strogi : jos od ranog detinjstva izbegavajte sa njim veće diskusije. Naročito izbegavajte da odgovorate na njegova pitanja, jer ćete biti potpuno iscrpljeni dajući mu odgovore na njih. Njega sve interesuje, a vi, premoreni, nećete se dugo odupirati ako mu ne postavite izvesne granice, prava i obaveze. Bez preteranog autoriteta, jer će ovaj mali kameleon naizgled postati dete iz snova, počinivši hiljadu gluposti iza vaših leđa. Pozovite se na njegov razum, inteligenciju i objasnite mu da postoje izvesna pravila i da ne želite više nikakve diskusije.

OBRAZOVANJE:

Dete ovoga znaka je inteligentno, okretno, briljantno čak nervozno, ne voli dužu koncentraciju na jedan isti predmet. Ne osuđujte ga na mir i nekretanje, inače će od njega postati pravi mali siledžija. Njegovi vaspitači treba da budu strogi, ali ne i bez duha i nesposobni da nađu uvek izlaz iz situacije. Moraju ipak da poštuju njegovu živahnost i inteligenciju, bistrinu duha, da ga ne drže u prestrogim okvirima discipline i šablona. U stvari, ovo dete može da bude vrlo dobar đak, ali ono uvek želi raznovrsna, otvorena, savremena predavanja i metode, jer su mu klasične dosadne i prevaziđene.

Treba iskoristiti njegovu žeđ za saznanjem, intelekt, radoznalost, smisao za umetnost i razvijati u njemu sve ono što ga pasionira i usrećuje.

IGRE:

To je tip deteta uvek u pokretu i igri ; ono ima potrebu da se izrazi upravo kroz igre. Igre moraju ovome detetu da doprinesu fizičkom i psihičkom razvoju : bicikl, stoni-tenis, šetnje…Izbegavajte « mirne » igre poput šaha, karte, strpljive i teške, jer ćete ga dovesti do krize !Reči i ideje, diskusije, kretanje – to ga oduševljava ! Slikanje, crtanje, pisanje – takođe..

SPORT:

Ovo dete ima ogromnu potrebu za otvorenim, širokim prostorom ; ono treba da nauči da diše, zato ga češće vodite na selo, da se nadiše vazduha.

Inače, njega sport mnogo ne interesuje ; njemu svi ti ljudi u sportskom odelu izledaju glupo, trčeći za loptom, ili jedan za drugim. Zato ga privolite da se upiše na plesne igre ili laku gimnastiku. Nikako ga ne treba terati na sportove koji će ga koštati fizičke snage, jer ono nema mnogo kondicije (i to mu sve izgleda glupavo). Ipak, to drago dete mora imati nekakvu fizičku aktivnost, pored intelektualne.

Isto tako, savetujte mu brže sportove, sa puno prisustva duha vedrine, smisla za akciju, dok će klizanje na ledu i skijanje zahtevati od njega veliku koncentraciju i uvežbavanje izvesnih pokreta, što je za njega već – fizički napor !

ZDRAVLJE:

Što se slabe tačke kod Blizanaca tiče, oni reaguju preko respiratornih organa i nervnog sistema. Dete treba od malih nogu naučiti pravilnom odmaranju, a ne neprestanom trčkanju, kao i unutrašnjem posmatranju, tj. samoanalizi i samokritici, jer je ono često vrlo sebično, samoživo. Blizanac ima veliku potrebu za spavanjem, zdravim životom i izvesnim redom. Inače, sklon je astmi, bronhitisu. Često je bled i žedan, pa bi trebalo davati mu šargarepe, više spanaća, breskve, banane,karfiol i dr.

Izvor: Knjiga “Horoskop o deci“ – Olja Bakić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *