Budžetska inspekcija kontroliše sabor u Guči

Posted: 2010-07-30 15:32:57

Ministarstvo finansija potvrdilo da je kontrolisan budžet Opštine Lučani zbog pisanja medija da je bilo finansijskih malverzacija u organizaciji Sabora trubača u Guči, ali se budžetska inspekcija neće oglašavati dok ne utvrdi činjenice. Izveštaj budžetske inspekcije je završen i poslat Opštini Lučani, ali nije još završen čitav postupak utvrdivanja činjenica, odnosno, da li je bilo finansijskih zloupotreba. Dok se postupak utvrđivanja trošenja sredstava u Opštini Lučani ne završi, budžetska inspekcija neće davati nikakve komentare za medije, kažu u Ministarstvu finansija. Izveštaj, koji je juče dostavljen listu "Press", potpisan je 29. aprila i otkriva nezakonite ugovore koje je sklapao Centar za kulturu iz Guče, dvojne fakture za fizičko obezbeđenje sabora i druge malverzacije! Adam Tadić, prvi čovek Centra za kulturu i ujedno i prvi čovek sabora, rekao je za “Press” da odbija sve navode izveštaja za višemilionske malverzacije i kaže da je za njegovo lansiranje u javnost kriv njegov bivši saradnik Ilija Stanković! “Iza ovoga stoji jedna bitanga, Ilija Stanković, koji je izgubio sudski spor sa nama i sada se sveti”, tvrdi Tadić, direktno optužujući Iliju Stankovića, višegodišnjeg koorganizatora i medijskog direktora sabora.Tadić je rekao da su optužbe protiv Sabora i SO Lučani potpuno neutemeljene. “Centar za kulturu je budžetska ustanova, ako ona mora da poštuje Zakon o javnim nabavkama, onda se zakon poštuje. Odbijam sve navode izveštaja”, kategoričan je Tadić.
U izveštaju stoji i da je direktor Centra za kulturu zaključio, mimo zakonske procedure, ništavan ugovor o tehničkoj saradnji u organizaciji i realizaciji 48, 49. i 50. dragačevskog sabora trubača sa agencijom „Profajl" i RTV Sunce DOO iz Aranđelovca o ekskluzivnom pravu licence za TV, audio i video DVD prava. Navodi se i da je agenciji „Profajl" isplaćeno 2.500.000 dinara od strane Centra za kulturu Dragačevo Guča za proizvodnju filma „Dragačevski sabor trubača u Guči – internacionalni brend", 30. septembra 2008, bez faktičkih dokaza da je naručilac preuzeo proizvedeni film. Centar za kulturu Guča, bez procedure javnih nabavki, potrošio je 3.794.392 dinara na kancelarijski i kuhinjski nameštaj, zanatske i usluge Omladinske zadruge.
Po završetku manifestacije Sabor trubača 2008. godine, ispostavljen je račun 22/08 koji je, bez obrazloženja, mnogostruko uvećan na ime naknade agenciji „Trag" iz Čačka za usluge obezbeđenja sabora. Osnovni ugovor iznosi 280.000 dinara, a povećan je 4,2 puta i iznosi 1.181.683 dinara.
Takođe, Centar za kulturu i sport i opštine Lučani nije pravno lice koje se može zaduživati kao korisnik budžeta opštine Lučani. Uprkos ovome, Centar za kulturu je zaključio ugovor o zaduživanju 13. decembra 2007. i povlačenju kreditnih sredstava u visini od 6.000.000 dinara, čime je načinjen prekršaj Zakona o javnom dugu. lija Stanković se već obraćao srpskoj javnosti povodom tužbe zbog, kako je naveo, „brojnih malverzacija i pronevere" u okviru s sabora. Stanković je tužio državu Srbiju za oko 30 miliona evra zbog, kako je naveo, jednostranog i nezakonitog raskidanja ugovora o ekskluzivnom zastupanju, samofinansiranju i reorganizaciji programa. “Moj gubitak je procenjen na 30 miliona evra. Ne želim da to naplatim od svog naroda, već od pojedinaca koji su krivi”, poručio je Stanković.

 

Pročitaj na www.svet.rs

Detaljnije na izvornoj strani…

Author:nAtAsA..26GV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *