„Tesna koža“ – jedan od najboljih filmskih serijala domaće kinematografije

„Tesna koža“ predstavlja jedan od najboljih filmskih serijala domaće kinematografije. Do sada predstavlja i najgledaniji filmski serijal u istoriji jugoslovenske kinematografije, koji je svojom pojavom 1982. godine oborio sve rekorde. Prvi film ovog serija pod nazivom „Tesna koža“ snimljen je 1982. godine. Režiju za ovu domaću komediju uradio je Mića Milošević po scenariju Ljiljane i Siniše Pavića. U filmu je kao gostovala jedna od najboljih naših pevačica „Lepa Brena“, dok je muziku za film uradila jedna od najpoznatijih jugoslovenskih rok grupa „Riblja čorba“.

Film je postigao ogromnu popularnost, pa je gledan u svim zemljama širom bivše Jugoslavije. U Beogradu ga je u vreme kada je premijerno prikazan gledalo 505 hiljada gledalaca. „Tesna koža“ je sprski film koji je uz „Zonu Zamfirovu“ ostvario najveću zaradu u srpskoj kinematografiji ikada.

Dimitrije Mita Pantić je sredovečan čovek koji na poslu nosli titulu najstariji mlađi referent koji radi u preduzeću, a njegov životni san je da dobije unapređenje. On je pošten čovek koji se svakodnevno bori sa milion porodičnih problema, a najveću muku mu zadaje direktor Srećko Šojić, kao i činjenica da koliko god radio – nikada neće moći da zaradi dovoljno novca da ispuni sve prohteve svoje porodice. Njegov lik glumi nezaboravni srpski glumac Nikola Simić.

Srećko Šojić je korumpirani, neobrazovani i bahati direktor, u čijem preduzeću vlada totalni haos. Njegova glavna karakteristika je ta što ne zna da menja reči po padežima, a životni san mu je da postane kapetan bele lađe. Umešan je u razne vrste malverzacija, a pare duguje i mafijašima. Jako je zanimljivo da iako je njegov lik osmišljen tako da nema nijednu pozitivnu osobinu, ni u životu, a ni na poslu, on je jedan od omiljenih likova publici. Lik Šojića tumači izuzetni srpski glumac Milan Lane Gutović.

Perisida Sida Pantić je Dimitrijeva žena. U seriji je prikazana kao klasična domaćica, kojoj je glavna obaveza briga o porodici. Nju u ovom filmskom ostvarenju tumači Ružica Sokić.

 

Posebno ćemo spomenuti još sjajnu Rahelu Ferari koja glumi penzionerku – Mitinu majku, Jelicu Sretenović koja glumi podstanarku Suzanu i Ifrana Mesrua koji glumi profesora Japanca.

Radnja filma prati našeg najstarijeg mlađen referenta Dimitrija Pantića koji živi u stanu za ženom Perisdom, decom Brankovm, Mirom i Aleksandrom, majkom i zaštićenom podstanarkom. Stan je mali  tako da je ukućanima nemoguće da skladno žive u njemu, pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da je njih sedam, a kupatilo – samo jedno. I upravo je to razlog Pantićevog konstantnog kašnjenja na posao.

Međutim to nije najveći problem Pantiću, njemu je svaki dan očajnički potrebno sve više novca, za razne prohteve svoje porodice – majka hoće televizor u boji, žena mašinu za pranje sudova, starijem sinu trebaju razne sitnice za fakultet, mlađi sin iako još uvek ide u školu hoće da kupi hondu, a kćerka diplomirani pravnika bez posla, traži novac za šminku. Kako na poslu ne dobija dovoljno para za sve potrepštine, Pantić kreće da igra sportsku prognozu.

Problem nastaje kada se situacija na poslu dodatno iskomplikuje,a razlog tome jeste mito. Odnosno jedan od kandidata za novo radno mesto – Nedeljković,  mu nudi novac u zamenu da Pantić glasa da njega prime u preduzeće. Naravno Pantić, kao oličenje poštenog čoveka, to odmah prijavljuje svom neobrazovanom i korumpiranom direktoru Srećku Šojiću, koji čim čuje moćnost dobijanja lake love, prima Nedeljkovića na posao, a novac uzima za sebe.