Zaradjuje na Ciganima, živi medju Židovima

kustina ulica
Premda ratuje protiv Zapada, gospodar Drvengrada kupio stan u francuskoj metropoli * Kreator Gaultier – Kusturičin susjed * Kvadrat stana u Kusturičinoj ulici prosječno 10.000 eura * Bregovićev pariški kvadrat čak 2.500 eura jeftini od Kustinog * Obojica stanove kupili na supruge, Maju Kusturicu i Dženanu Bregović

Pariška četvrt Le Marais nezaobilazna je turistička destinacija. U vodičima nazivaju je pravom pariškom četvrti s živopisnim trgovima, palačama, trendy dućanima i restoranima. Mnogi popularni pariški dizajneri azijskog porijekla upravo su tu smjestili svoje showroomove. Nekadašnja močvara uz Seinu, postala je elitnim dijelom Pariza a o njezinoj popularnosti svjedoči i da u njoj živi i slavni Jean Paul Gaultier.

kustina ulica

U četvrti le marais apartman je kupio i proslavljeni filmski redatelj Emir Kusturica. Smješten je u ulici koja se nekad zvala židovskom budući su tu usku uličicu izgradili prvi židovski useljenici. Danas je prosječna cijena kvadrata oko 10.000 eura. Trenutačno se na toj lokaciji prodaje jedan mini apartman od 20 metara kvadratnih za 235.000 eura, dvosobni stan od 35 kvadrata za 450.000 eura te 99 kvadrata za milion i 110.000 eura. Dakle, život u toj mondenoj uskoj uličici Četvrtog arondismana nije za kupce plitkog džepa.
Emir Kusturica svojedobno je izjavio kako se nakon 4 godine života u New Yorku i 10 u Parizu skrasio u Srbiji te da nema namjeru više živjeti vani. Njegovo etno selo Drvengrad ili Kunstendorf na Mokroj Gori u Srbiji već je postalo top destinacija filmske elite.
No stana u pariškoj otmjenoj četvrti, Kusta će se teško odreći. Možda mu vlastiti krevet dobro dođe i kad sa svojim No Smoking Orchestra nastupa u francuskoj metropoli kao što je krajem 2009. napravio show u dvorani Le Zénith.

kustina zgrada

Dobitnik Zlatnih palmi i Zlatnog medvjeda, krajem prošle godine sudjelovao je i u snimanju angažiranog video spota popularne rumunjske alternativna Gipsy rock grupa „Vama“ i to protiv Sarkozyja. „Hej, hej, Sarkozi, zašto ne voliš Cigane!“ glasio je refren pesme na engleskom jeziku. Za dobivanje autentične romske estetike, članovi benda angažirali su Kusturicu, ali i francuskog repera Ralfla. Stihovi su posvećeni stotinama Roma koji su deportirani iz Pariza prošle godine.
Dok je Kusta na osebujan način protestirao protiv francuskog predsjednika, njegov je pariški stan mogao iznajmiti svatko tko je imao dovoljno novaca da plati tjedni ili mjesečni najam. Budući je Pariz turistička meka u koji se slijevaju milijuni turista, mnogi vlasnici poput Kusturice za svoje apartmane mogu glatko pronaći podstanare na tjednoj bazi. Cijena, prava sitnica! Tjedni najam stančića od 35 kvadrata iznosi malo manje od 1.000 eura s obveznim sigurnosnim depozitom od 500 eura. Naravno, da Kusta ne bi bio Kusta da je nekog od deportiranih Roma smjestio u vlastiti pariški stan. On je ionako filmski kradljivac ciganske duše a ne dobročinitelj iz skloništa za pariške beskućnike.
Za Emira Kusturicu, Gospodara Drvengrada, očito vrijedi deviza: zarađuj na Ciganima, živi među Židovima. Svojedobno je Goran Bregović na pitanje tko je više „izmuzao“ Cigane, on ili Kusturica, bez razmišljanja izustio ime kontroverznog redatelja. Isto bi se moglo zaključiti i po vrijednosti njihovih pariških nekretnina. Kvadrat u Breginoj pariškoj zgradi stoji čak 2.500 eura niža nego u Kusturičinoj. Za obojicu je osim Sarajeva, Pariza i Roma zajedničko teško breme raznih optužbi.
kustina zgrada
Poznati romski pjevač Muharem Serbezovski obojicu je optužio: Kusta je pokvarenjak, a Brega uzurpator. Bivši Sarajlije ne tako davno i međusobno su se vrijeđali. Kusta je za Bregu rekao da ima moral morskog krastavca i da je obična budala. Brega je uzvraćao da veliki umjetnik ne mora biti veliki čovjek. No dok su obojica obilato umjetnički eksploatirali Cigane beskućnike, nesretnike i fataliste, njihove su supruge Maja i Dženana profitirale. Naime, i Bregin pariški stan u Osmom arondismanu formalno glasi na suprugu Dženanu kao i Kustin na suprugu Maju. U svakom slučaju kad se ova dva kradljivca ciganske duše zasite Balkan-undergrounda i atmosfere kalašnjikova, čeka ih luksuzni krov nad glavom u dva pariška arondismana. Dok teče Seina bit će umjetnika koji će na ljudskoj gluposti, nesreći ali i ljubavi, steći slavu i novac. „Sjećaš li se Dolly Bell“, „Alkohol (Šljivovica & Champagne“ sa „…..sretnim krajem“ trajat će duže od optužbe za moral morskog krastavca…
Odlomak iz knjige “Kondo, Kondo“, autorke Irene Divković Milanović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *