Ugradite video nadzor i putujte bezbrižno na odmor

Leto je stiglo, godišnji odmori počinju, neki su već otputovali, neki se pakuju, a neki još ne znaju gde će putovati. Kako većina nas sa nestrpljenjem očekuje odmor, zbog relaksacije i opuštanja, tako se neki drugi raduju novim „poslovnim šansama „. Ti drugi koji sa nestrpljenjem očekuju sezonu letovanja su provalnici, jer će mnogi stanovi i kuće biti prazni neko vreme. Zato je potrebno, pre nego što odemo, da naše nekretnine obezbedimo. Za to postoji više načina, a jedan od najboljih i najpopularnijih je ugradnja video nadzora.

Kako odabrati odgovarajući video nadzor

Potreba za obezbeđivanjem imovine je sve veća, s obzirom da su pljačke i kriminal u porastu. Ranije su obezbeđivane ustanove i poslovni objekti, a danas mnogi posežu i za obezbeđivanjem kuća i stanova.  Stoga je ponuda sistema za video nadzor velika. Postoje razne agencije koje se bave ovim poslom i drugim vidovima zaštite imovine i ljudi, te je najbolje konsultovati se sa stručnim licima i čuti njihovu preporuku. Broj kamera i način na koji će biti postavljene zavisi od objekta koji želite da obezbedite. Kamare koje se postavljaju unutar objekta nisu iste kao i one koje se postavljaju napolju. Spoljne kamere su drugačije, jer imaju dodatne senzore za paljenje po mraku, a isto tako potrebno je da budu i vodootporne.

Osnovna podela

Podela video nadzora je velika, ali osnovna je na analogni i digitalni. Analogni sistemi su sastavljeni od analognih kamera, a signal se prenosi preko koaksijalnog  kabla. Digitalni koristi  internet za prenos slike, njeno praćenje i snimanje. Moguće je i čuvanje snimljenog materijala određeno vreme. Zahvaljijući tome što je povezan preko interneta, sadržaj koji snimaju digitalne kamere može da se prati s bilo kog mesta na planeti. Odlikuje ga jako velika rezolucija i odličan kvalitet slike. Ima mnogo prednosti u odnosu na analogni sistem, ali je i dosta skuplji.

Oprema

Svaki video nadzor, u najkraćem, sadrži kamere, kablove i uređaje na kojima se snima i skladišti materijal. Kamere imaju objektive koje je moguće ručno podešavati, ali savremenije kamere vrše automatsko podešavanje otvora blende. Sadržaj se snima na centralnim uređajima, a za prikazivanje istog potrebno je nabaviti i odgovarajući monitor. Ugradnju ovih sistema vrše stručnjaci za ovu oblast, mada neke manje komplikovane može i neko ko nije obučen da namontira i pusti u rad na osnovu uputstva koje se dobije sa opremom.

Praćenje preko mobilnog telefona

Vrlo popularno je praćenje dešavanja preko mobilnog telefona. Vlasnici u svakom momentu mogu da preko aplikacije na svom mobilnom pogledaju šta se dešava oko njihove kuće i unutra. Tako mogu da reaguju u smislu pozivanja policije ukoliko uoče nešto sumnjivo. Postoji i mogućnost povezivanja video nadzora sa policijom ili agencijom koja se bavi fizičko-tehničkim obezbeđenjem, te u slučaju provale oni dobijaju signal i za nekoliko minuta stižu na lice mesta. Takođe, dobra je i kombinacija više sredstava za zaštitu kao što je i ugradnja alarma kao dodatne mere, pored sigurnosnih kamera.

Značaj

Video nadzor je dobra mera prevencije protiv provale, jer mala je verovatnoća da će se lopov usuditi da obija zaštićeni objekat. U slučaju da do provale ipak i dođe, šanasa za identifikaciju provalnika je veća. Zbog sve učestalijih nemilih događaja, najbolje je zaštiti se na vreme, jer ne događaju se pljačke uvek drugima. Pošto ste obezbedili svoj dom, uživajte u suncu i zasluženom odmoru.