U kojim situacijama je u redu špijunirati nekoga?

Kada god se upotrebi reč špijuniranje to uvek izaziva sumnju da se nešto pogrešno radi ili da se nešto radi kako bi neko nekome naudio. Međutim, to ne mora da bude uvek tako. Verovali ili ne, nekada je špijuniranje opravdano, ali je to zaista u retkim situacijama i te situacije su vrlo jasno i precizno određene.

Pre svega – kako se danas najčešće špijunira?

Da biste znali o čemu govorimo, najpre treba razjasniti na koju vrstu špijuniranja se misli. Dakle, najpopularnija vrsta špijuniranja danas jeste špijuniranje putem drštvenih mreža i aplikacija za poruke i pozive. Dakle, danas je toliko popularna aplikacija špijuniranje vibera, koja se popularno naziva i viber špijun. Gotovo svi su čuli za  aplikaciju koja omogućava špijuniranje vibera, a određeni broj ljudi je i koristi. Zašto je ovo najpopularniji način špijuniranja? Pa zato što je to najjednostavnije, a na ovaj način možete mnogo da saznate. Možete da saznate gde se osoba kreće, šta radi, sa kim se viđa. Dakle, sva naša komunikacija i svi naši planovi se mogu provaliti putem viber špijuna. Donekle smo i sami krivi što sve moguće podatke govorimo osobama sa druge strane mreže, jer i ne razmišljamo o tome da bi neko mogao da nam špijunira viber. Više o tome pročitajte na ovoj stranici.

Opravdano je kada roditelji špijuniraju decu

Aplikaciju špijuniranje vibera koriste na primer roditelji koji žele da znaju gde im se deca kreću i šta rade. Naravno da pored aplikacije viber špijun,  oni koriste i neke druge aplikacije, ali koriste i one najjednostavnije načine da špijuniraju svoju decu. Na primer, ukoliko se dogodi da neko ostavi uključen nalog na facebook-u ili da ostane ulogovan na whatsapp ili viber na računaru, onda je vrlo jednostavno roditeljima da izvrše špijuniranje. Sa druge strane, mnogi roditelji na neki način dođu do šifre i na taj način ulaze na društvene mreže i proveravaju. Deca su nekada prilično nezaštićena i ne znaju kakve sve opasnosti vrebaju i zato moraju da se zaštite, a najbolju zaštitu će im pružiti roditelji i u nekim situacijama se preporučuje sa roditelji špijuniraju svoju decu.

Opravdano je špijunirati poslovne telefone zaposlenih

Ovde je situacija malo nezgodna. Naravno da nije u redu da špijunirate vaše zaposlene i da ne treba da vas zanimaju njihove privatne stvari. Ali, ako želite da apsolutno imate sve crno na belo kada je u pitanju posao, onda je špijunaža doneke opravdana. Mada, pojedini poslodavci i daju do znanja svojim zaposlenima da na primer imaju uvid u njihove poruke, mejlove i slično, da mogu da preslušaju njihove razgovore, jer se snimaju i slično. Ovo je sve u cilju ostvarivanja poslovnih rezulatata i nema veze sa klasičnom vrstom zlonamernog špijuniranja, gde se materijal špijuniranja koristi kako biste nekome učinili nešto loše. Dakle, ako imate poslovni telefon, uvek imajte na umu da možda vaš poslodavac koristi viber špijun, ili neku drugu vrstu aplikacije za špijuniranje vibera ili neke druge aplikacije koju koristite u poslovne svrhe.

Šijuniranje partnera u određenim situacijama

Ovo je već malo veće moralno pitanje. Kada je opravdano špijunirati partnera? Obično ako ste došli u fazu da mu ne verujete, onda to nikako nije dobro. Vi možete da koristite aplikaciju špijuniranje vibera ili da ga pratite putem nekih drugih mogućnosti za špijuniranje ili da ga na kraju krajeva pratite, otkrijete njegovu šifru na društvenim mrežama ili u krajnjem slučaju unajmite nekoga ko će ga pratiti. Međutim, opet ponavljamo – ako ste već došli u ovu fazu onda to nikako nije dobro. Najbolje bi bilo da popričate sa partnerom i ustanovite kada su vaši odnosi postali puni nepoverenja i sumnje.