Trikovi koji vam mogu pomoći prilikom prodaje nekretnine

Na samom početku želimo da se ogradimo. Ne radi se ni o kakvim nelegalnim trikovima, već više ono što bi se na engleskom reklo „tips“ kako da nešto uradite na što bolji, lakše i jednostavniji način.

Govorićemo o trikovima, koje možete da primenite kada prodajete stan i samim tim uvećate njegovu cenu. To su krajnje jednostavne stvari. Svakako ste vi ti koji određuju cenu, ali ukoliko stavite previsoku cenu, za nešto što evidetno ne vredi toliko, onda naravno da ćete imati problem da prodate taj stan. Zato se u pravo ti trikovi odnose na ovu stavku „evidentno“. 

Rešite sve eventualne pravne prepreke i nedostatke 

Stavite se u cipele kupca. Kada želite da kupite stan, cena nije presudna. Presudne su upravo te neke sitnice. Presudno je to da li je stan legalizovan, da li je zgrada legalizovana, da li su rešene sve pravne stavke. To je nešto najvažnije, jer niko ne želi da da novac za nešto što će ga posle koštati njegovog duševnog mira. Zato treba da sednete sa advokatom i sa njim lepo da porazgovarate o svim stavkama. Ukoliko znate da nešto nije kako treba to morate da kažete advokatu.

Advokat za nekretnine vrlo dobro zna kako to da reši, odnosno kako to da reši u vašu korist. Kada vi kasnije izađete ispred potencijalnog kupca i prikažete čiste papire, to ujedno uvećava cenu stana, jer stvara ogromnog poverenje kod potencijalog kupca. Svi žele sigurnost. Svakako da na razgovor sa potencijalnim kupcem sa vama može krenuti i vaš advokat za nekretnine, te ga potencijalni kupac može pitati sve što poželi. 

Okrečite stan 

Svi padamo na vizuelno lepe stvari. Svakako da postoji i ono što nas energetski privuče u nekom stanu, ali energija neće delovati ukoliko je stan u fazi raspada. Jednostavno nećemo kao potenicjalni kupci imati dobar osećaj i nekako nećemo poželeti da živimo u tom stanu. Zato je važno da zidovi budu sveže ofarbani, da se prepozna taj momenat čistoće, svežine. Obavezno očistite sve žvrljotine ukoliko ih ima negde po zidovima, čak možete da ofarbate zidove u različite boje. Naravno birajte neke svetle boje. 

Sredite stan i neka uvek bude pristojno sređen i čist

Naravno, to se podrazumeva. Nikako nemojte primati potencijalne kupce u stan ukoliko stan pre toga niste dobro očistili. To će isto ostaviti ružan utisak i svaki potencijalni kupca će pomisliti, ko zna šta još u ovom stanu fali kada je ovako prljav kada neko dolazi. Ne morate da radite generalno čišćenje, ali usisavanje, čišćenje prašine i slično treba da vam bude prioritet i bez toga nikome ne pokazujte stan. 

Obavite sve sitne popravke 

Kao što vam je potreban advokat za nekretnine isto tako vam je potreban i majstor, ako vi ne znate da se bavite sitnim popravkama. Dakle, šta je važno? Važno je da kada potencijalni kupac kroči u stan da mu ne ostane kvaka u ruci, da ne ispadne negde neki ekser, da utičnica nije razmrdana, da prekidači nisu uništeni i važno je i da rade, da česma normalno fukncioniše, da kada ne curi vidno. Dakle, to su neke sitnice koje će i sam kupac primetiti čim uđe u stan i zato pobrinite se za njih i samim tim moći će minimalno da podignete cenu stana.