Top 5 saveta za kupovinu zavesa

Niko od nas ne voli kada nam nepoznati, pa i poznati zaviruju u život, naročito, ako su nam prozorska stakla velika, naša svakodnevnica servirana je na tanjiru prolaznicima. Zato se, uglavnom, odlučujemo da zavesama sakrijemo ono što se u našem domu dešava.

Bez obzira da li je reč o klasičnim zavesama, rolo zavesama, zebra zavesama ili nekoj drugoj modernoj formi zavesa, uglavnom se sve mogu naći u savremenim prodavnicama ili onlline prodavnicama kao što je Mega Lux. Ostaje samo da odaperete pravu, zato Vam treba nekoliko saveta.

Savet 1: Kako da odaberete garnišnu?

Ako mislite da kupovinu zavesa treba da počnete izborom zavese, onda se varate. Izbor zavese zavisi od izbora garnišne koju imate, ukoliko ne želite da zavesu prepravljate. Nije važna samo boja garnišne i njen izgled, najvažnije je kako se zavesa kači na nju, da li je reč o jednostavnoj mesinganoj, drvenoj ili plastičnoj šipki na koju se kače krugovi koji drže zavesu. Ako se odlučite za nju, birate ono što je najpraktičnije i najjednostavnije, zato što se onda zavesa lako pomera, samo treba da našijete traku koja odgovara krugovima na garnišni. Ukoliko ne želite ovakvu garnišnu sa alkama, onda je najjeftinije rešenje da instalirate garnišnu u okvir prozora, ona ima plastične dodatke na koje kačite zavesu i to je najčešće viđen tip garnišne.

Savet 2: Odaberite pravu širinu zavese.

U merenju širine zavese uvek polazite od širine prozora, odnosno širine garnišne, zato što širina zavese treba da je za duplo veća od širine prozora. Važno je da zavesa ne bude razvučena kad je okačite, nego da bude naborana, to joj daje mnogo lepši izgled, a ambijentu ušuškaniju atmosferu. 

Savet 3: Koja dužina je najbolja.

Ranije smo najčešće viđali zavese do poda i po nekima je to najbolja dužina. Međutim, nije uvek moguće imati zavesu do poda, posebno ako se ispod prozora nalazi radijator. Dobro izmerite dužinu, ukoliko ne želite da zavesa bude do poda, mala je razlika između savršene dužine i prekratke zavese.  Kad uzimate meru ne merite od prozora nego od garnišne i ako ne želite da imate zavesu do poda, onda je sledeća dužina da zavesa bude tek iznad radijatora, a ako želite i od toga kraću, onda je najkraća varijanta da bude do samog rama prozora.Trenutno su moderne duge zavese koje se vuku po podu, one tako prostoru daju notu luksuza.

Savet 4: Šta ako je zavesa preduga?

U Mega Lux prodavnici naći ćete zavese različitih dužina, ali u mnogim robnim kućama možete naći samo zavese standardnih dužina, pa u tom slučaju morate da ih kratite. Pošto one već imaju našivenu traku za garnišnu, onda je odnesite kod krojača da je skrati po dužini do željene dužine, ako je to moguće, ako tako ne kratite deo zavese gde je sama šara. Ako je nemoguće kratiti je u donjem delu, najbolje je da pitate krojača za savet.

Savet 5: Gde kupiti zavese?

Zavese možete kupiti na različitim mestima, možete ih kupiti onlline kao što je sajt Mega Luxa, možete ih kupiti u velikim robnim kućama ili specijalizovanim radnjama za zavese.