Stigla je zima: kako da pripremite svoj dom za hladne dane

Rana zima uvek je rezervisana za razne vrste priprema za dane koji nas očekuju – od pravljenja zimnice do obnavljanja garderobe, svi poslovi imaju samo jedan cilj: spremanje za hladne dane.

U svim ovim obavezama nemojte zaboraviti ni na svoj dom, koji takođe treba da pretrpi određene sitnije i krupnije promene kako biste podjednako uživali i u dugim zimskim noćima i hladnom vremenu kao i u letnjim danima. Pa tako, ozbiljno se posvetite adaptaciji i renoviranju doma.

Izolacija – najvažniji posao

Pred zimu i niske temperature i padavine koje ona donosi morate pre svega dobro izolirati svoj dom. Tu se najpre podrazumeva izolacija zidova i obnavljanje stolarije. U prvom slučaju, stručnjaci predlažu upotrebu stiropora kao ekološkog i sigurnog izolatora, dok se u izboru stolarije iz istih razloga izdvaja PVC stolarija kao najbolji izolator.

Ne zaboravite da dotrajala stolarije i zidovi bez izolacije mogu dovesti do stvaranja vlage i buđi, kao što će ujedno povećavati račune za struju i grejanje. Ovo posebno važi za sve one koji se greju na struju, jer će značajn o uštedeti ako im izolacija bude odgovarajuća.

Kada je u pitanju PVC stolarija i izolacija stiroporom, većina korisnika se slaže da je ove radove otplatila kroz manje mesečne račune i uštedu na održavanju već nakon godinu ili dve, pa razmislite o ovoj investiciji dok lepi dani još traju, jer se ista sigurno isplati.

Isto tako, servisi klima uređaja, ko ih poseduje, su neophodni i morate o tome misliti na vreme, i sa te strane se pripremiti na pravi način.

Nova rasveta za više svetlosti u zimskim danima

Tmurne zimske dane uglavnom ćete provoditi u svom domu, te je važno da razmišljate o tome da ga dobro osvetlite. Za to će se pobrinuti nova rasveta, koja ne mora u velikoj meri uticati na kućni budžet ako primenite naše ideje.

Za početak , dnevnu sobu možete dodatno osvetliti visokim podnim lampama sa modernim abažurima u vidu geometrijskih oblika (valjka, kocke i sličnih). Trpezarija će ponovo zablistati uz novi luster sa mnogo sijalica, od staklića i perli, koji će ujedno biti pravi šik dodatak ovoj prostoriji.

U spavaću sobu uvedite romantiku sa manjim zidnim ili stonim lampama sa retro abažurima, a ako ste u boljoj finansijskoj situaciji, predlažemo uvođenje led rasvete u makar jednu prostoriju u domu, jer će ona pružiti zaista dobro osvetljenje u mračnim danima dok je istovremeno veoma moderni dodatak svakom prostoru.

Detalji u toplijim bojama

Kako biste i vizuelno svoj prostor učinili toplijim, red je i za promenu detalja i akcenata.

Ni ovde Vam neće biti potrebno previše ulaganja – novi jastučići u bojama jeseni, poput bordo, braon i tamne žute, ili pak u jarkim bojama sunca, od žute preko narandžaste do crvenee, biće pravi upečatljivi detalji koji skreću pažnju.

Njima pridružite i nove ramove za slike u ovim bojama i uživajte u sasvim novom izgledu svog doma.

Reorganizacija

Jesen je takođe vreme za reoragnizaciju. Pošto ćete više vremena provoditi u svom domu, vreme je da sve nepotrebno iz njega izbacite i stvorite prostor za nove uspomene.

Raščistite radni sto i sredite police sa knjigama, a iz fioka pobacajte sve stare račune i papire koji Vam više nisu potrebni. Oslobodite prostor za odlaganje svih onih sitnica koje skupljaju prašinu i uživajte u redu i toploti, spremno čekajući zimu.