ŠTA SVE UTIČE NA CENU KLIMA UREĐAJA?


Gotovo da nema domaćinstva ili radnog prostora u kojem se ne koristi klima uređaj. Kako nije uvek jeftin, postavlja se pitanje da li je zaista neophodno imati ga, kao i od čega zavise cene modela.

POTREBA DANAŠNJICE

Pored izvesnih klimatskih promena, koje, između ostalog, podrazumevaju i duga i vrlo topla leta, podnošenje letnje žege biva sve teže. Tako su klima uređaji, kao vrlo efikasni za hlađenje, praktični i jednostavni za upotrebu, postali neophodni, a pojedini poseduju i po više komada u svojim kućama. Osim toga, neizostavne bivaju i u javnim objektima, tj. u prodavnicama, firmama i institucijama. Međutim, osim za hlađenje, u mnogo slučajeva one služe i za zagrevanje prostora obitavanja, naročito kada je kraj zime, početak zahlađenja ili neki neočekivano hladan dan, tako da postoje klime koje mogu da rade na temperaturama velikog opsega.

PRVO PROVERI: KLIMA UREĐAJI CENA

Pretraživanjem po internetu, naići ćemo na različite cene klima uređaja, ali ćemo i lakše uvideti čime su one uslovljene. Tako da, važan je model, da li su klasične, inverter ili pak pokretne, jer nije isto da li su namenjene samo hlađenju ili pak i grejanju i hlađenju, da li treba da budu samo na jednom, određenom mestu, ili je važna njihova mobilnost.

Pored toga, bitni su i brend, odnosno proizvođač, potom energetska klasa, kapacitet, uopšte različite performanse modela. Takođe, nezanemarljivi su i boja i dizajn, te se danas umesto standardno belih sve više viđaju i u nekoj drugoj nijansi. Prema tome, raspon cena se ogleda u desetinama hiljada, ali je važno znati šta na njih utiče. Naravno, relevantno je i mesto prodaje, pri čemu posebno treba naglasiti da se katkada nalaze na akciji, kao i da su ponekad jeftinije pri onlajn kupovini. No, ne treba zaboraviti da treba platiti i ugradnju, koja biva još skuplja ukoliko se unutrašnji i spoljašnji deo nalaze na većoj udaljenosti no što je to uobičajeno.

DA LI SE OVA KUPOVINA ISPLATI?

Klime ne predstavljaju uređaje koji važe za posebno jeftine, a pored kupovine, potrebno je izvršiti ugradnju, kao i periodično servisiranje. Takođe, one su veliki potrošači struje, te će nam račun u letnjim mesecima sigurno biti znatno veći. Međutim, baš je stoga izvesno da one nisu pomodarstvo, već istinska potreba.

Kao i sa svim drugim, čak i većim potrošačima, važno je njihovo racionalno i mudro, a pre svega pravilno korišćenje, tako da u tom slučaju klima uređaj može da traje veoma dugo i da bude pouzdan saveznik u borbi sa vrelim i neočekivano hladnim danima, kada još nismo pripremili ogrev ili nije uključeno centralno grejanje. Dakle, ako pogledamo u smeru da je ovo investicija na duže staze, definitivno se isplati.

KOMFOR IPAK VAŽAN

Ne treba zaboraviti koliki nam komoditet pruža klima uređaj. Naime, prostor u kojem živimo ili radimo biće prijatniji, osećaćemo se lepše jer se, pre svega, nećemo „kuvati”, ili se neočekivano smrzavati, te ćemo biti raspoloženiji i produktivniji i neometano ćemo obavljati sve dnevne aktivnosti. Kada se sagledaju svi aspekti, cena klima uređaja u suštini nikada ne može biti previsoka.