Šta su rolo zavese ?

Ako malo obratite pažnju primetićete da u poslednje vreme sve veći broj prostorija poput kancelarija, dnevnih soba, ugostiteljskih objekta, kozmetičkih salona i dr. na svojim prozorima imaju rolo zavese. Naime, rolo zavese su definitivno nešto što je u trendu ove godine, pa i njihova tražnja svakodnevno raste. 

Ukoliko vas interesuje njihova cena, a zbog stalnih obaveza niste u mogućnosti da svratite do neke obližnje radnje koja prodaje ovu vrstu zavesa, možete se informisati i preko google pretraživača. Dovoljno je da ukucate frazu rolo zavese cena i već na prvoj strani će vam izaći nekoliko prodavnica koje prodaju rolo zavese, kao i njihova cena. 

Ipak, postoje i oni kojima baš i nije jasna njigova namena, tj. razlika između ove vrste zavesa i običnih šivenih zavesa. U nastavku teksta predstavićemo vam koja je njihova osnovna namena kao i na koji način se održavaju.  

Koja je osnovna namena rolo zavesa?

Rolo zavese su se od nedavno pojavile, a svoju ekspanziju su doživele čim su se našle na tržištu. Kupci kao da su odmah prepoznali kvalitet i vrhunsku funkcionalnost koju ove zavese nude. Naime, reč je o potpuno novim zavesama koje svakome omogućavaju da regulišu količinu svetlosti koju žele da propuste. Za to je definitivno zaslužan aluminijumski mehanizam pomoću kojeg se rolo zavese mogu spuštati ili podizati. 

Jednostavna upotreba i moderan dizajn je nešto što svaki dom pretvara u otmen i trendi kutak.

Da li je komplikovano održavanje rolo zavesa?

Mnogi kada prvi put čuju za ovaj model zavesa pomisle kako je sigurno veoma teško njihovo održavanje. Razuverićemo vas i reći da ovo nije istina. Čak naprotiv, rolo zavese se toliko lako održavaju pa vam samim tim neće biti oduzeto mnogo slobodnog vremena. Uz par trikova imaćete čiste i mirišljave zavese svakog dana. 

Za početak koristite usisivač

Pre nego što započnete sa brisanjem zavesa, najbolje bi bilo da prvo usisivačem pokupite svu nataloženu prašinu. Tu morate biti obazrivi i da svoj usisivač podesite na najmanju brzinu kako vam se ne bi desilo da je deformišete i iskrivite. Nakon toga vrlo teško ćete je vratiti u svoj prvobitan oblik. 

Usisivačem ćete se rešiti dosadne prašine i grinja i pripremiti svoju rolo zavesu za sledeću fazu čišćenja. 

Mokrom krpom lagano obrišite rolo zavesu 

S obzirom da su rolo zavese tako napravljene da su same po sebi antibakterijske, za njihovo čišćenje mokrom krpom trebaće vam svega par minuta. Dovoljna vam je jedna pamučna krpa i malo mlake vode kako biste dobili potpuno čistu rolo zavesu. Veoma je važno da za ovakvu vrstu čišćenja ne koristite nikakva jaka abrazivna sredstva kako ih ne biste oštetili. 

Da li rolo zavese smeju prati u veš mašini?

Odgovor je – ni slučajno ovo ne pokušavajte. Jedan od razloga je taj su rolo zavese napravljene od neperive vrste materijala pa biste ih ovim postupkom u potpunosti uništili. Drugi razlog može biti taj da je skoro nemoguće ili veoma teško odvojiti materijal koji biste prali od njegovog mehanizma. 

Tako da ukoliko su vam zavese toliko uprljane ili uflekane, savetujemo vas da umesto mašine probate sa čistačem za paru.