kid-playing-with-toy-cars_23-2147797995

Šta kupiti detetu za poklon prema uzrastu

Svako dete ima svoju omiljenu igračku, koja se često promeni od uzrasta do uzrasta. Igračke za decu su idealan poklon za njih, čak iako se radi o nižem školskom dobu, kada se više druže sa knjigom. Pravo pitanje je, kako odabrati igračku za dete prema određenom uzrastu?

Odgovor leži u činjenici da postoje kategorije igračaka koje su predviđene za dat broj godina deteta, i sa kojima se ne može pogrešiti. Ipak, što više poznajemo dete kojem darujemo poklon, to će se jednostavnije pronaći odgovarajuće igračke za decu. 

Igračke za bebe do godinu dana – muzičke i edukativne

Pored odela koje se često poklanja bebama, tu su i određene igračke za bebe koje mogu biti idealan poklon. Najčešće, njima se poklanjaju muzičke i edukativne igračke, koje će pre svega izazvati privlačenje pažnje, pa kasnije i hvatanje rukama i igranje za nešto veći uzrast.

U igračke za bebe spadaju najčešće gumene i plastične glodalice, vrteške za krevetac, zvečke i edukativne igračke sa muzičkim efektima. U ovom izboru dobro je obratiti pažnju na to da materijal igračke za bebe bude kvalitetan i pogodan za pranje i održavanje. 

Igračke za decu od 1 do 3 godine – Patrolne Šape i drugi popularni likovi

Već nakon prvog rođendana, a često i znatno pre, deca počinju značajnije da opažaju crtane filmove, njihove junake i da prepoznaju likove u svakodnevnom okruženju. Upravo zbog toga, igračke za decu sa likovima omiljenih junaka i prepoznatljivih likova iz crtaća su sjajan poklon za uzrast čak i duže od treće godine starosti deteta. Igračke za devojčice i za dečake danas su obogađene oznakama, likovima i potpuno prenetim elementima omiljenih crtanih filmova. 

Patrolne Šape igračke su upravo savršen izbor kada govorimo o omiljenim junacima iz crtaća. To je animirani crtani film za decu, koji govori o druženju kuca predvođenih dečakom, koji se zajedno bore za red i mir u svom mestu. Sinonim su za hrabrost, prijateljstvo i prave vrednosti, pa se zato danas sreću u svim radnjama dečijih igračaka.

Patrolne Šape igračke obuhvataju lutke i plišane igračke sa njihovim likom ili znakom, štampane bojanke i sveske, kao i sve druge gumene, plastične sitnije ili krupnije igračke za decu u vezi sa ovim likovima. Deca ih prosto prepoznaju i obožavaju, jer često su u pitanju edukativne igračke za decu, pa ih podstiču  na razvoj svih veština i sposobnosti. 

Igračke za decu od 3 do 7 godina i više – trotineti, tricikli i drugo

Kada već prevaziđu klasične igračke za decu, u smislu svakodnevnog igranja lutkama, igračkama od plastike, gume i drugih materijala, obično se preorjentišu na sport i druženje napolju. Kako je veoma važno podstaći sportski duh kod dece, kao i razvoj fizičke aktivnosti, trotineti i tricikli za decu su odličan poklon već od pete godine. 

Trotineti za decu mogu da imaju dva ili tri točka, u zavisnosti od uzrasta, pa su danas mnogi prilagođeni i mlađoj deci. Odlični su za učenje pokreta nogu i ruku, snalaženje u prostoru i svakodnevnom kretanju u parkovima i drugim mestima.

Takođe, tricikli za decu spadaju u prvi vid bicikla koji deca uče da voze. U zavisnosti od vrste tricikla, oni se mogu koristiti i za manji uzrast, tačnije kada dete ima manje od tri godine, ukoliko nauči da samostalno okreće pedale. Tricikli za decu su vrlo stabilni, a omogućavaju im uživanje sa drugarima u vožnji u prirodi, i odličan su poklon za decu, koji daje veliku korisnost za razvoj fizičke aktivnosti. Mogu da imaju i simbole Patrolnih Šapa na primer, ili drugih junaka, pa su još interesantniji za vožnju i više ih motivišu na savladavanje pokreta.

Izbor poklona za decu treba da prati njihov razvoj i starosno doba. Igračke za decu danas se na našem tržištu nalaze u više nego razvijenoj ponudi, pa je u moru proizvođača i prodavaca važno pronaći odgovarajući poklon pre svega prema kvalitetu, svojstvima, a da i cenovno bude objektivno vrednovan.