Šta je starije – patika ili pertla?

Jeste li kao deca imali problema sa vezivanjem pertli na obući? Roditelji su pokušavali na različite načine da vas nauče da vezujete pertle, ali to nije pomoglo, pa su vam kupovali obuću na čičak traku?

Zanimljivi su načini na koje deca nauče da vezuju pertle. Nekima to odmah pođe za rukom, a neko uloži mnogo truda i napora da napravi mašnu, a u stvari uvek veže pertle na čvor. Dok se te slatke muke vrlo brzo prevaziđu, jeste li se ikada zapitali šta je starije patike ili pertle i zašto se pertle odvezuju?

I dok verovatno većina vas misli da su prvo nastale patike, pa onda pertle, moramo da vas razuverimo. Prve pertle nastale su krajem 18. veka, tačnije 1790. godine, a zemlja porekla pertli je Engleska. Kada su se prvi put pojavile, pertle su imale gvozdene završetke, ali u javnosti su tek dobile svoju potvrdu tek početkom 20. veka. Umesto njih, za obuću su se koristili konci i trake kako obuća ne bi spadala sa stopala.

Treba znati da se još u 13. veku prvi put pojavilo nešto slično pertlama, međutim one tada nisu korišćene za obuću. Služile su za pričvršćivanje odeće. Dva veka kasnije, pertle sa bakarnim i zlatnim krajevima poslužile su Kristoferu Kolumbu za trgovanje. Međutim, iako njihovo poreklo datira još iz srednjeg veka, pertle kakve mi danas koristimo pojavile su se tek u 18. veku. Iako se ne zna ko ih je osmislio, danas je, može se reći, teško zamisliti patike bez pertli, jer kakve su to patike ako nemaju pertle.

Zašto se naše pertle stalno odvezuju?

Jeste li razmišljali o tome zašto se pertle često odvezuju? Prvo što će svako pomisliti jeste da ih nismo dovoljno jako stegli, da nismo napravili pravilan čvor ili mašnu, pa da je zato došlo do odvezivanja. Međutim, neki naučnici su ovo pitanje istraživali i došli su do zaključka da se pretle svakako odvežu i da se to ne može sprečiti. Naučnici sa Berkli univerziteta istraživali su ovu pojavu i došli do saznanja da će se prilikom trčanja čvorovi na pertlama sigurno razmrsiti, jer on podleže dvema silama.

Dok ljudi trče, sila kojom noga udara o zemlju je sedam puta jača od sile gravitacije, tako da čvorovi slabe i popuštaju, a pertle se odvezuju.

Iako se čini da mnogo zavisi i od tehnike vezivanja pertli, naučnici tvrde da će do razmrsivanja čvora sigurno doći pre ili kasnije, ali da je samo pitanje vremena koliko će izdržati.

Međutim, ukoliko niste imali problema sa pertlama, sigurno bi vam pomenuti naučnici rekli da niste dovoljno dugo trčali, jer ovo se dešava samo kada trčite brzo i dovoljno dugo. Odvezivanje pertli ne možete sprečiti, čak i ako ih vežete što bi se reklo „na mrtvo“.

Ako vam nervira stalno vezivanje pertli, onda svakako možete kupiti neki drugi model obuće koji se ne vezuje. Treba imati na umu da gde su pertle, tu su i patike. Takođe, treba znati da su patike nastale tek početkom 20. veka. Prvi par patika pojavio se 1908. godine na tržištu, tako da su ipak starije pertle, a ne patike, kako se na prvi pogled čini.