SITNICE KOJE ĆE ODUŠEVITI NAŠE STRANE POSLOVNE PARTNERE PRILIKOM POSETE

Kada nam dolaze strani poslovni partneri moramo da brinemo o mnogim stvarima. Uglavnom se trudimo da posao koji je predviđen završimo na vreme. Da svaka prezentacija bude do detalja isplanirana, da im predstavimo našu kompaniju na najbolji mogući način. Vrlo često zaboravljamo koliko je važno da se ostavi celokupan pozitivni utisak. Naime, sve spontane stvari, koje radite sa strane će mnogo više ostati upamćene. Zato vam mi predstavljamo ono što će najviše oduševiti vaše poslovne partnere. 

NJIHOV SOPSTVENI VODIČ

Ako ih vi dočekujete i vi pregovarate sa njima, nije u redu da im i vi budete vodič. Ne zato što to vi nećete dobro uraditi, već zato što će se stranci osetiti mnogo bolje ukoliko opredelite posebnog čoveka samo za to. Obezbedite im vodiča i recite da njemu mogu da se obrate u bilo kom trenutku. Vodič naravno treba da bude svestrana ličnost, ona ličnost koja dobro poznaje grad u kojem odsedaju stranci i ona ličnost, koja je druželjubiva i koja za čas zna da se snađe. Stranci će je sigurno pitati za mnoga mesta u gradu, jer žele da upoznaju taj grad i da iskoriste slobodno vreme. Zato je pod obavezno i pod broj jedan obezbeđivanje specijalnog vodiča. 

ZASTAVA NJIHOVE ZEMLJE 

Ovo mnogi zaboravljaju. Dočekajte strance sa uvažavanjem i respektom. Dočekajte ih tako što ćete im pokazati da ih poštujete na svakom nivou. Na primer, kada dolazi neki strani državni predstavnik, gotovo ceo grad se vijori u zastavama zemlje iz koje dolazi. I to je lep gest, koji treba preneti i na mikro nivo. Izrada zastava nije skupa, čak je zapravo i vrlo povoljno kod firmi koje se time bave. Izrada zastava može da se odnosi i na te spoljne zastave, koje možete da okačite ispred same firme, ali može da se odnosi i na na primer unutrašnje zastave u sali za konferenciju. I naravno, da ne zaboravimo, najbolje će biti da izradite i stonu zastavu, koja će se nalaziti na onom mestu gde strani partner treba da sedne. Budite profesionalci i prema svakom gostu se ponašajte kao prema predsedniku neke od najbitnijih zemalja na svetu. 

ORGANIZOVANJE NEFORMALNIH AKTIVNOSTI 

Kao što smo već napomenuli, mnogi stranci su prvi put u Srbiji. I oni žele da upoznaju našu zemlju. Žele da vide i muzeje i znamenitosti, žele da osete i restorane i noćni život. I tu vi stupate na scenu, da ih preduhitrite i pre nego što oni sami dođu na tu ideju. Možete na primer iznajmiti neki sto u restoranu ili na splavu i opremiti ga nekim specifičnim obeležijima, pa što da ne i zastavama njihove zemlje. 

INFORMISANOST O NJIHOVOJ KULTURI 

Pod obavezno je da se informišete o kulturi stranaca koji dolaze u vašu zemlju. Gledajte da to budu relevatni izvori. Pitajte ih kada dođu nešto u vezi sa tim. Oduševiće se, jer smo svi pomalo patriote. Informišite se o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, o njihovim sportistima, o svim događajima, malo istražite i istoriju. Znanje o tome može vam doneti dobre poene u poslovnom svetu.