Saveti za prolećno preuređenje doma

Proleće je idealan period za promene. Ukoliko želite da promenite nešto u životu, počnite od svog doma. Te promene ne moraju biti velike, jer mali detalji mogu oplemeniti prostor, a vi ćete se osećati prijatnije u njemu. Ukoliko ne znate od čega biste počeli, evo nekih saveta koji će sigurno učiniti vaš dom prijatnijim i toplijim.

Zavese

Ukoliko veću površinu zida čine prozori, onda zamena zavesa može u velikoj meri uticati na promenu doživljaja prostora. Naime, izbor materijala i boje zavese može delovati na stvaranju osećaja topline. Tako se za dnevnu sobu preporučuju zavese narandžastih, ili žutih tonova, dok su za spavaću sobu prikladnije tamnije, umirujuće boje. Naravno, boju zavese treba uklopiti i u ostatak enterijera. Zato, ako imate raznobojan nameštaj, ili zidove, onda je najbolje opredeliti se za sigurnu varijantu zavesa – različite nijanse bež ili belu.

Međutim, ako niste u prilici da ponovite zavese, onda ih možete samo oprati i odmah ih okačite nakon pranja. Tako nećete morati da ih peglate, a prostorija će odisati svežinom nekoliko dana.

Nameštaj

Nameštaj je takođe važan elemenat svakog prostora koji morate prilagođavati ostatku prostora. Iako je zamena celokupnog nameštaja velika investicija, uvek možete primeniti neke trikove koji će „osvežiti“ stari. Na primer, možete ponoviti prekrivače na ugaonoj garnituri, ili krevetima. Pri tome, izaberite nijanse prekrivača koje će se lepo uklopiti. Naravno i u ovom slučaju je poželjno da izaberete boje koje će uticati na stvaranje osećaja topline.

Ako ste u prilici da izdvojite veću sumu novca na kupovinu novog komada nameštaja, onda je nameštaj za sedenje pravi izbor. Pre svega, ovaj nameštaj najčešće zauzima i najviše prostora. Samim tim, je i najuočljiviji komad. Osim toga, ovaj komad nameštaja se i najviše koristi, pa bi ga trebalo i češće menjati. Međutim, kako je ovo prilično velika investicija, dobro razmislite pre kupovine. Neka ovaj nameštaj bude dovoljno funkcionalan, udoban i kvalitetan kako bi vas služio dovoljno dugo. U slučaju da niste u mogućnosti da izdvojite toliko novca, a želeli biste da kupite neki komad nameštaja, onda se možete odlučiti za policu. Još ako na nju stavite vama drage stvari, sigurni smo da će u velikoj meri oplemeniti prostor. Ako su to prevelike investicije, možete izabrati i nekoliko sitnica. Na primer, kupovinom nove staze, otirača(koje možete pronaći na sajtu PIK Group) ili jastučića osvežićete prostor i uneti svežinu u svoj dom.

Promena boje zidova

Kao što smo već naveli, boje u velikoj meri mogu uticati na doživljaj prostora. A kako zidovi čine jedan od najuočljivijih delova enterijera, onda pametan odabir nijanse zida može biti pun pogodak! Naravno, postoje neka pravila kada je krečenje zidova u pitanju i koje su nijanse idealne za određene prostorije. Tako na primer, za spavaću sobu se preporučuju nijanse lavande, ljubičate, ili crvene. Za manju dnevnu sobu preporučuju se svetlije nijanse koje će učiniti da prostor izgleda veće. U slučaju veće dnevne sobe imate i više slobode sa eksperimentisanjem. Za ovakav prostor se preporučuju nijanse žute, oker, plave, itd. Ali naravno, imajte u vidu da boju zidova treba da iskombinujete sa ostatkom enterijera. Ukoliko niste sigurni šta bi se najbolje uklopiti, izaberite da bela boja bude osnova. Tako na primer tri zida možete okrečiti u belo, a na jedan staviti tapete, ili obojiti u boju koja se uklapa u ostatak ambijenta.