Saveti za održavanje i čišćenje prostora

Upravljanje svim jedinicama u apartmanskom naselju ili poslovnoj zgradi može biti logistička noćna mora. Sa toliko mnogo jedinica koje zauzimaju mnogi, različiti stanari sa različitim potrebama i pouzdanošću, može biti veoma stresno.

Srećom, sastavili smo ovaj vodič koji će vam pomoći da upravljate kompleksom stanova ili poslovnom zgradom, tako da uvek budete organizovani i pouzdani.

Higijena pre svega

 

Dobro održavanje kancelarijskog i apartmanskog kompleksa počinje pravilnom brigom o posebnim jedinicama. Iako možete pokušati što je više moguće da se pobrinete da novi stanar dobro vodi računa o prostoru, najviše što možete da uradite je da se pobrinete da se pravilno održava čišćenje i higijena u prostoru. Ne samo da će ovo pomoći da prostor bude privlačniji za nove stanare, već će ohrabriti novog stanara da se dobro brine o jedinici odnsno stanu ili apartmanu.

 

Sa druge strane, kada se prethodni stanar iseli, obavezno rešite pitanja koja se tiču:

  • oštećenja zidova
  • mrlja na tepisima
  • oštećenja velikih aparata kao što su frižideri ili mašine za pranje sudova
  • napuklih ili prljavih prozori

Ispravite sve probleme koje pronađete odmah. Biće znatno teže popuniti prostor ako ne rešite ove probleme. Potencijalni novi stanari će želeti da vide gotovu jedinicu pre potpisivanja ugovora o zakupu. Ukoliko stan odnsno apartman nije zauzet, svaki dan gubite novac.

Isto tako, nakon što se stari stanar iseli, razmotrite i sledeće:

  • prefarbavanje zidova
  • zamenu oštećenog tepiha ili podova
  • menjanje brave na ulaznim vratima
  • pravilno čišćenje velikih elektronskih uređaja

Generalno čišćenje

 

Uvek očistite unutrašnje tepihe i nameštaj. Posle vlažnog, blatnog zimskog vremena potrudite se da tretirate unutrašnje tepihe dubinskim čišćenjem. Hodnici i sobe će izgledati sjajnije kada se dobro očiste i osveže tepisi. Mnogi će lakše disati kada se plesni, prašina, polen i drugi alergeni uklone iz tepiha u zajedničkom prostoru. U isto vreme, čistite unutrašnji nameštaj. Redovno čišćenje nameštaja može sprečiti zamenu nameštaja pre vremena i zadržati vaš stan ili apartman u najboljem izdanju. Za sve vrste čišćenja, veoma lako možete naći jednu od agencija za čišćenje i održavanje objekata, stanova i poslovnih prostora.

Servisiranje i održavanje uređaja

Bilo da imate klima uređaje na prozorima u zajedničkim prostorijama ili kompleksi poseduju centralnu klimatizaciju, leto će postaviti veliku potražnju za klimom. Pripremite se tako što ćete klima uređaje servisirati na vreme, kod proverenih agencija za održavanje istih. Na taj način ćete uštedeti novac, a isto tako možete vršiti popravke ili zamene tako da vaše jedinice rade ispravno kada je to najvažnije.

Testirajte uređaje i alarme za dim i CO2 alarm nekoliko puta godišnje. Dodajući ovo na vašu sezonsku listu održavanja imovine, možete pomoći da se gosti zaštite i budu više bezbedni u slučaju opasnosti.

Još malo održavanja

 

Osvrnite se na praznine u prozorima, vratima i zidovima. Leto je prva sezona štetočina. Razne životinjice ulaze kroz rupe u prozorima, ekranima, vratima i zidovima. Prebacite se ispred štetočina tako što ćete zapečatiti pukotine u prozorima i vratima pomoću zaptivke ili ekspandirajuće pene. 

Imajte na umu da sitni detalji i popravke mogu proctor učiniti drugačijim, doteranijim i skladnijim, što će privući više gostiju i podići cenu iznajmljavanja.