Reklamni materijal ili internet oglašavanje, prednosti i mane

Gotovo sve kompanije širom sveta, ali i u našoj zemlji, aktivno posvećuju pažnju oglašavanju i marketinškim aktivnostima. Cilj kreiranja online prodavnice, težnje da se poklanja reklamni materijal, kreira oglas na internetu i sličnih aktivnosti, usmeren je na privlačenje što većeg broja kupaca i korisnika, kao i što kvalitetnijih dobavljača i drugih saradnika. 

Promotivni materijal u vidu brendiranih funkcionalnih predmeta poklanja se velikom broju ljudi. Takođe, izrada online prodavnica i kreiranje oglasnih poruka na internetu stvara težnju da se što više poslovanje odvija putem globalne mreže, i tako upozna javnost na brz i jednostavan način sa poslovanjem. 

Reklamni materijal može da se personalizuje

Prednost koju ima promo materijal u odnosu na internet oglašavanje jeste mogućnost personalizacije poklona. Naime, svaka šolja, majica, planer, torba ili drugi predmet, može imati logotip firme, uz maksimalnu fleksibilnost potrebama korisnika kojima se daruje. Kod internet oglašavanja, to nije slučaj. Oglas, promotivna poruka i online prodavnice univerzalno su dostupne svim korisnicima, bez obzira na preferencije, želje i težnje.  Takodje, promotivni materijal može biti i poslovni poklon kao što su rokovnici ili kalendari.

Internet oglašavanje omogućava masovan nastup

Kreiranje oglasa na internetu i izrada online prodavnica dostupno je svakom oku – bez obzira na zemlju porekla, jezik ili konkretne želje i ciljeve. To je dobro u slučaju da je težnja preduzeća da ostvari masovan nastup i privuče poglede što većeg broja korisnika interneta. Za razliku od toga, reklamni materijal je opipljiv, konkretan i ograničenog trajanja – dok se daruje, dok kasnije se može očekivati neki novi poklon. Takođe, teško je prepoznati ko je od darivanih osoba zaista i lojalan kupac, potrošač ili saradnik, dok internet omogućava praćenje broja pregleda i poseta, obima kupovina i drugih online parametara uspeha. 

Reklamni materijal je poklon, internet mogućnost za razvoj svesti i kupovinu

Reklamni materijal se daruje kako bi se privukli kupci, što je prednost stvaranja poverenja i trajnije saradnje. Sa druge strane, nije garancija da će se obaviti kupovina, to može biti samo pretpostavka, ali do nje nužno ne mora da dođe, bar ne ponovo nakon darivanja, što je nedostatak. Internet je globalna mreža koja omogućava profesionalnim licima da kreiraju promotivne poruke, oglase i online prodavnice za preduzeća. Na taj način se stiče mogućnost povećanja svesti javnosti različitih generacija o radu preduzeća, kao i mogućnost direktne kupovine putem interneta, a da u najkraćem roku stigne sve na kućnu adresu. Ipak, internet retko daje mogućnost darivanja, sem određenih popusta, pa nekada osobe nisu motivisane da „guglaju“ i tek tako pregledaju online prodavnice.

Internet oglašavanje je pogodnije za kopiranje od reklamnog materijala

U pogledu rizika od kopiranja, više nedostataka ima internet oglašavanje u odnosu na promo materijal. Velika pokrivenost i univerzalna dostupnost omogućava da svako pristupi internet prezentaciji, odnosno web sajtu, kao i da pregleda kako izgleda online prodavnica – koje su cene, raspored, uslovi i aktuelnosti. Sa druge strane, promotivni materijal može se deliti većem broju ljudi, ali isto tako može biti vid korporativnog poklona – unikatnog detalja ili predmeta koji će dobiti ekskluzivni dobavljač, kupac ili drugi saradnik. Samim tim, manja je mogućnost za kopiranje ideja. 

Internet oglašavanje, kao i reklamni materijal, imaju veliki broj prednosti za korisnike u pogledu privlačenja pažnje i pozivanja na kupovinu. Ipak, imaju i neke navedene nedostatke i razlike koje zavise od prirode nastupa na tržištu i ciljeva kreatora tog nastupa. Svakako, odluka da se koristi promo materijal i internet oglašavanje daje mnogo više prednosti i pogodnosti svim segmentima javnosti i samom preduzeću.