Prvi put na izlet sa vrtićem

Izleti za decu su veoma značajni. Oni predstavljaju promenu u odnosu na svakodnevni boravak u vrtiću  i deca im se uvek unapred raduju.

Tokom izleta deca ceo jedan dan provedu u drugačijem okruženju u kojem će naučiti nove stvari. Na izletima deca stiču nova znanja i dobijaju nove informacije zajedno u društvo sa svojim drugarima iz vrtića.  

Prvi izlet u životu  je veliko uzbuđenje i za dete i za roditelje. Bilo da se radi o zoološkom vrtu,  obilasku botaničke bašte ili neke druge lokacije atraktivne i značajne za decu, za taj  dan potrebno je da roditelj pripreme svoje dete. Pripreme se odnose i na neophodne stvari koje bi dete trebalo da ponese sa sobom, kao i razgovor i psihička priprema deteta. Evo šta bi sve ta priprema trebalo da obuhvati:

Sportski ranac je idealan izbor

Sve neophodne stvari za jednodnevni izlet vašeg mališana možete da spakujete u dečije sportske rančeve. Rančevi imaju unutrašnje i spoljašnje džepove, kao i unutrašnje pregrade po kojima mogu da se rasporede različite manje i veće stvari.

Sportski rančevi su dovoljno komotni da u njih stane rezervna odeća, flašica sa vodom, užina i ostale sitnice. Rančevi su udobni za nošenje na ramenima i ne opterećuju svojom težinom dečju kičmu. Imaju regulišuće kaiševe koji se nameštaju prema veličini i građi dečjeg tela.

Šta je sve potrebno spakovati za prvi dečiji izlet?

Pre svega odaberite udobnu odeću i dobre cipele. Nikada nećete pogrešiti ako dete obučete slojevito, što znači da mu je potrebna jakna, dukserica i majica uz telo.  Zbog promene vremena i razlike u temperaturi ujutru i tokom dana, dete uvek može da se skine ili obuče prema potrebi.

Ne zaboravite da će dete ceo dan pešačiti zato je potrebno da mu se obuku udobne cipele ili patike. U ranac stavite, za svaki slučaj, rezervnu odeću kao što su majica, pantalone i rezervne čarape.  Možete odeću da obeležite kako dete ne bi pomešalo svoje stvari sa garderobom druge dece.

Spakujte mu dovoljno tečnosti kako bi tokom celodnevne aktivnosti na izletu moglo da se osveži. Možete spakovati vlažne maramice u slučaju da se isprlja ili papirne maramice koje su mu potrebne da nešto obriše.

Pripremite dete psihički za prvi izlet

Na postupan način i unapred pripremite dete za njegov prvi izlet. Vi najbolje poznajte vaše dete i znate šta ono najviše voli i šta ga najviše motiviše.

Razgovarajte o njegovom prvom izletu i ohrabrite ga tako što ćete mu reći da će se lepo provesti. Odgovorite svom detetu na sva pitanja koja ga interesuju i razgovarajte o onome što ono smatra važnim u vezi sa njegovim prvim izletom. Pričajte o lepom druženju sa drugarima iz vrtića, o novim mestima koje će videti i novim znanjima koje će steći.

Ukoliko dete nikad nije bilo odvojeno od vas, pripremite se unapred za fizičko odvajanje, tako što će te ga na duže ostaviti sa drugim starijim osobama, kako bi se ono postupno naviklo da nije samo sa vama. Objasnite mu da je na izletu vaspitačica uvek tu za njega i kad mu je nešto potrebno da može da bude slobodno da joj se obrati.