Pripremite dete za školu na vreme

Razvoj radnih navika kod dece je kontinuirani posao, sa kojim se kreće još dok je dete u mlađem uzrastu. Uključujte ih u jednostavnije kućne poslove, kao što su nameštanje kreveta, skupljanje igračaka ili pomaganje u postavljanju stola. Na taj način, dete će razvijati potrebne veštine i radne navike, koje će mu poslužiti i u školskom periodu. 

Za prvake osnovce, sama priprema i polazak u školu predstavlja jako stresan period, jer im to predstavlja nepoznanicu. Dete ulazi u sasvim novi kolektiv, sa novim vršnjacima, gde se mora truditi da se uklopi, ali i istakne. Osim drugara, upoznaje se i sa učiteljicom ili učiteljem, čija je osnovna uloga da ih postepeno uvodi u svet odraslih i otvara im vrata sa pregrštima zanimljivih činjenica i novih znanja. Zato je i uloga roditelja jako bitna – da razvija kod svog deteta prirodnu radoznalost i usmerava ga da stalno istražuje. Kada na sve to dodate i činjenicu da će vaše dete na putu svog saznanja svakog dana nositi knjige, bukvar, sveske, patike za fizičko i blok za crtanje, jasno vam je da im nije nimalo lako.

Poželjno je da dete ima svoj kutak

Svako dete bi trebalo da stekne naviku za učenje i izvršavanje školskih zadataka na jednom mestu i to za svojim radnim stolom. Ukoliko nemate mogućnosti da mu priuštite zasebnu sobu, odvojite jedan deo u dnevnom boravku koji ima dobru osvetljenost i koji nije prometan. Dete svoj radni prostor mora da održava urednim, da sklanja sve igračke i svoje stvari sa njega. Ukrasite mu radni sto nekim manjim globusom, čašom za olovke sa likom njegovog omiljenog crtanog junaka ili nekim predmetom koje vaše dete voli, ali nemojte preterano gušiti sto nepotrebnim stvarima. 

Šta sve đaku prvaku treba od školskog pribora?

Priprema za školu podrazumeva i nabavku školskog pribora. Obično se ova stavka ostavlja pred sam polazak u školu, pa sama kupovina obično prolazi u nervozi umesto u zajedničkom druženju, a vaše dete taj važni događaj povezuje sa nečim loše. Zato odvojite dan za druženje sa vašim detetom i pomozite mu da odabere pribor koji mu najbolje odgovara. 

Prvo napravite spisak potrebnih stvari. Ukoliko niste sigurni šta je sve potrebno đaku za polazak u školu, napisaćemo vam nekoliko smernica:

  • Školski ranac – rančevi su veoma važni za pravilno držanje kičme vašeg deteta. Birajte ranac koji je nepromočiv i ima dodatna sunđerasta ojačanja na leđima i ramenima. U ponudi su i anatomski rančevi, koji su posebno dizajnirani da pomognu detetu pri lakšem nošenju tereta. 
  • Pernice – možete birati između praznih ili punih pernica. Preporuka su pune pernice, jer ćete na taj način vašem detetu kupiti sve od školske galanterije koja mu je neophodna ( grafitne olovke, gumica, drvene bojice, flomastere, lenjire, šestar, rezač za olovke ). Pustite dete da izabere pernicu koja se njemu najviše dopada.
  • Sveske i blokovi za crtanje – i ovde je izbor poprilično veliki. U svim bolje snabdevenim knjižarama možete pronaći sveske za sve predmete i pribor za crtanje po povoljnim cenama.
  • Oprema za fizičko – ukoliko dete već ima belu majicu i šorts, ne morate mu kupovati nove stvari. Za fizičko može koristiti i platnene patike, najbitnije je da su mu udobne pri trčanju.

Pribor za školu će izmamiti osmeh na licu vašeg deteta. Dete će imati taman dovoljno vremena da se privikne na nove obaveze, koje će prihvatiti sa oduševnjenjem, a vi ćete ga sa zadovoljstvom pratiti kako izrasta u odgovornu i srećnu osobu.