Ovo su boje za drvo koje ćete svuda viđati ove godine

U uređenju enterijera, kao i u mnogim drugim sferama života, odavno se odustalo od klasičnog, običnog i očekivanog.

Standardne boje za drvo zamenile su nove, iznenađujuće nijanse, nekada zamislive isključivo kao boje nameštaja kuća za lutke.

I iako se možda čini drugačije, ovo su boje za drvo koje ćete viđati ne samo ove, već i narednih godina. Došle su tu da ostanu i oboje naše enterijere, ali i svakodnevicu, nekim neobičnim i posebnim nijansama.

Tirkizna nijansa plave boje za drvo kao MUST HAVE

Svetla nijansa plave, ali u tirkiznoj a ne bebi-varijanti, osvojila je srca dizajnera enterijera i popela se na ubedljivo prvo mesto kada su boje za drvo u pitanju.

Ne samo što je trenutno najprodavanija kada su u pitanju farbe koje osvežavaju stare komade, već i u prodavnicama nameštaja komadi u ovoj nijansi odnose primat.

Postavši aktuelna sa razvojem i prihvatanjem skandinavskog stila, nijansa ove boje za drvo proširila se i u sva moguća modernizovanija izdanja nekih standardnih i klasičnih stilova, poput minimalizma, retro trendova sa vintidž detaljima, skupe elegancije i, čak, industrijskog stila.

Kao veoma zahvalna za kombinovanje sa belim i bež zidovima, dominantna je postala najpre kao nijansa boje za drvo kuhinjskog nameštaja, da bi se preselila i u dnevni boravak, a sa njim i u spavaće i dečje sobe.

Duboka, tamna ljubičasta sa zlatnim detaljima

Obe ove boje smatraju se kraljevskim i svojevremeno su predstavljale izbor samo za one enterijere koje odlikuje elegancija, pa i tad isključivo u okvirima elemenata poput mebla za sofe i fotelje, tepiha ili zavesa, nikada u vidu konačnog rešenja boje za drvo.

I to se promenilo sa aktuelnošću neobičnog u našem dobu. Tamna nijansa ljubičaste zamenila je čak i boju lavande, do nedavno jednu od najpopularnijih nijansi akcenata u prostoru.

Duboka nijansa ljubičaste boje za drvo, sa više plave, koristi se pre svega za veće ormare i/ili garderobere, na koje se umesto klasičnih ručki stavljaju zlatne kuke, sa što bogatije dekorisanom formom.

Ovakvi komadi nameštaja odlično se uklapaju uz ledenu belu boju zidova, a u životnom prostoru odlično su primenljivi kao akcenti u vidu komode sa fiokama.

Sve nijanse pink boje za drvo + sivi akcenti

Evo nas na tragu onoga što na prvi pogled deluje kao nameštaj za lutke – pink boje za drvo.

Ipak, umesto drečave ružičaste koja se ovom prilikom često zamišlja, hit nijansa je zapravo boja ružičastog kvarca, pastelne i smirena. Pogodna je posebno za komode sa fiokama za spavaću sobu, ali je sve zastupljenija i u dnevnim sobama kao izbor boje za drvo nižih polica za TV i/ili knjige.

Nju u stopu prati upravo jarka nijansa pink, ali u kombinaciji sa sivom, i to najviše u sobama za tinejdžerke i devojčice. Ove varijante javljaju se obično kao rešenje boje za drvo ormara i komoda, i to forntova rađenih u pink nijansi i ručki u tamnim sivim verzijama.

Nemojte se dvoumiti ni da jednu od ove dve nijanse boje za drvo iskoristite bilo gde u prostoru, jer se dobro slažu sa standardnim belim i bež zidovima i osvežavaju enterijer, dok su istovremeno veoma stimulativne za psihu.