Opasne namirnice u ishrani vašeg psa

Svaki vlasnik psa treba da zna koje su namirnice dozvoljene u ishrani psa. Hrana za pse treba svakako da sadrži određene nutritijente odnosno proteine, vitamine i minerale. Međutim, pored standardne kupovne hrane za pse, mnogi vlasnici svojim ljubimcima kuvaju hranu koju i sami jedu.

U takvoj hrani za pse postoji opasnost, jer im neke namirnice koje su u našem svakodnevnom meniju, mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Isto tako, postoje vlasinci pasa koji svojim ljubimcima daju otpatke nepojedene hrane saa stola, ne razmatrajući činjenicu da psi ne mogu jeste sve što jedu ljudi, a posebno ne otpatke od hrane. Zato, u ovom tekstu pročitajte koje su to namirnice koje treba potpuno izbegavati kada je hrana za pse u pitanju.

Alkohol i ostala pića

Nikako ne biste smeli davati vašem psu bilo koje piće koje sadrži bilo kakav procenat alkohola. Iako to nekima može delovati interesantno, veoma je opasno, tako da sumnjamo da biste se nakon posledica zabavljali.

Mali procenat alkohola u hrani za pse može izazvati problema kao što su mučnina, povraćanje, dijareja, teturanje, ili čak smrt. Što znači da vašem psu nikako ne smete davati pivo, vino, viski niti bilo koje drugo alkoholno piće.

Isto tako, kada su u pitanju pića, treba izbegavati pića sa kofeinom, koja takođe mogu ozbiljno naštetiti zdravlju vašeg psa i izazvati mu tegobe, kao što su lupanje srca i otežano disanje. Tu pre svega apadaju kafa, gazirana i energetska pica.

Sve ovo navodi nas da se u hrani za pse mogu bezbedno davati voda, mleko i jogurt. Sve ostalo, potpuno je opasno davati psu.

Hrana koju treba izbegavati

Kada je u pitanju hrana za pse, postoje namirnice koje takođe treba potpuno izbeći. Tu spadaju sve vrste luka, crni, beli, mlad, crveni itd. Takođe je važno znati da ni način pripreme luka ne smanjuje njegovu opasnost po zdravlje vašeg psa.

Isto tako, treba izbegavati davanje sirove hrane, bilo da su to meso ili jaja. Termički neobrađena hrana kao što su meso i jaja mogu sadržati bakterije koje mogu izazavati velike probleme, trovanje, groznicu i povraćanje.

Stoga je svu hranu potrebno dobro pripremiti, više kuvati nego pržiti, pa je kao takvu davati u ishranu. Potrudite se da kada vašem psu dajete da oglođe meso sa kostiju, prethodno bude očišćeno od sitnih kostiju koje mogu izazvati da se vaš pas udavi. Isto tako, neka meso bude kuvano ili pečeno, a ne prženo i masno.

 

Slano i slatko

Hrana za pse ne sme da sadrži slatkiše koji se nalaze u ishrani ljudi. Psi imaju posebne poslastice, koje se kupuju u radnjama za ljubimce, te isto tako uživaju u njima kao i mi u slatkišima.

Nasuprot tome, veoma slana i začinjena hrana takođe mogu izazvati probleme u digestivnom trakstu vašeg psa, te je potrebno izbegavati i davanje grickalica, čipseva, i ostalih poslastica u kojima uživate, bez obzira na želju vašeg psa. Ukoliko mu se da veća količina slanih grickalica, vaš pas može čak i uginuti, pa zato imajte na umu sve ove činjenice kada vas sledeći put bude posmatrao dok uživate u vašim grickalicama.

Pravilna ishrana

Hrana za pse treba da sadrži sve sastojke koji će mu omogućiti normalan rast i razvoj. Zato u hranu treba uvesti namirnice kao što su povrće, voće, kuvano meso, bez previše masti i soli.

Ukoliko želite da vaš pas ima dezert, u specijalnim radnjama možete pronaći poslastice za vašeg psa u kojima ae on potpuno uživati, bez brige o bezbednosti takve hrane. U svakom trenutku možete kupiti gotovu hranu za pse, koja će sigurno obezbediti vašem ljubimcu sve potrebne sastojke kako bi on bio zdrav i srećan pas.