Odaberite odgovarajući tepih za svaku prostoriju

Nijedna dekoracija prostorije nije kompletna dok se ne postave tepisi. Oni daju toplinu prostoru, čine ga manje sterilnim i prave bitnu razliku u dekoraciji.

Ipak, između onoga što vam se dopada i što bi bilo praktično postoji čitava linija različitih modela tepiha i tepih-staza, kao i drugih podnih prostirki koji su možda bolji izbor pa ćemo pokušati da vam kroz par saveta ukažemo na šta da obratite pažnju.

Čupavi tepisi za dnevne sobe

Dnevna soba ne može biti kompletna dok se ne postave tepisi. Današnji trendovi su takvi da se preferira minimalizam, pa se tako i tepisi biraju manji, kao male podne prostirke koje se postavljaju u blizini delova za sedenje, ispod trpezarijskog i klub stola.

Ipak, nije uvek bilo tako. Nekada su čupavi tepisi imali ulogu da štite od hladnih podova tokom sedenja za čim danas u glavnom nema potrebe. Zato se veliki tepih ispod trpezarijskog stola sklanja i olakšava se čišćenje nakon obedovanja.

Što se tiče boja tu će doći vaša kreativnost do izražaja pa oni mogu biti u istim tonovima kao što je nameštaj i zidovi, ili mogu se istaknu u prostoru.

Hodnici i podne prostirke

Kroz hodnik se ulazi u svaki dom. Mnogo su prijatniji ako ima prostrte tepihe ili tepih staze kakav god pod da je u pitanju – drveni, pločice, laminat. Češće se koriste tepih staze ili mali čupavi tepisi koje se kupuju po metru dužine.

Ovde bi bolja opcija bila da su tepisi usklađeni sa okolnim enterijerom jer su po nekom nepisanom pravilu hodnici uski i bez puno svetla.

Treba imati na umu da u ovom prostoru staze trebaju da imaju i funkciju zaštite poda pri ulasku pa je mudrije birati šarene dezene i valjane tepihe da bi i održavanje bilo lakše.

Spavaće sobe 

Slično kao u dnevnim, i u spavaćim sobama tepisi imaju i dekorativnu funkciju, ali ako se odabere dobro mesto biće i prijatan dodatak pri ulasku u prostor.

U ovim prostorijama najčešće se koriste manji čupavi tepisi, nekoliko različitih dimenzija koje se postavljaju pored kreveta da bi svako ustajanje bilo prijatno i bez dodira bosih stopala sa hladnim podom. Na ovaj način prostorija ne deluje pretrpano i lako se dekoriše uz samo nekoliko promena. Za spavaće sobe se biraju umirujući tonovi, a jako su prijatni čupavi tepisi i jako lepo izgledaju. 

U dečijim sobama se mogu postaviti prostirke sa šarenim motivima, a vrlo često deca su ta koja odluče kakav će dezen biti pa tako to budu tepisi koji su auto staza, princeze i lutke, cveće, omiljena životinja…

Kuhinje i kupatila

U ove dve prostorije se, zbog praktičnosti, se stavljaju kratke staze koje je moguće lako istresti i oprati po potrebi. U kupatilu se najčešće stavljaju sunđeraste staze jer dobro upijaju vodu i ne klizaju se po pločicama što je vrlo bitno za ove prostore.

Sada kada znate glavne trendove u izboru tepiha i kada ste dobili informacije koje dimenzije i boje odgovaraju za koji prostor, ostaje vam samo da posetite prodavnicu i odaberete idealne vrste. Ovo je mala promena, ali efektna i sigurno će osvežiti svaki dom.