Moderne pločice u enterijeru

Trendovi i moda se neprestano menjaju, a svi se trudimo da to ispratimo. Kako izražavamo sebe kroz odeću, obuću i aksesoare tako to radimo i kroz prostor u kome živimo i radimo. Ranije se nije toliko obraćala pažnja, bilo je bitno samo da je toplo i čisto, ali danas je ipak druga situacija.

Pločice su se uglavnom koristile samo kod oblaganja zidova i podova u kupatilima, ali danas se koriste i u drugim prostorijama. Žene sve više biraju dizajn i boju zidova i pločica u svojoj kuhinji i kupatilu koji izgleda što modernije kako bi i slika na Instagramu imala što više pozitivnih reakcija tj. lajkova. Moderne pločice su „must have” u poslednjih nekoliko godina, a dizajneri pločica se trude da nas neprestano iznenađuju.

Izbor pravih modernih pločica za Vaš dom

Kako je na tržištu prisutan sve veći izbor modernih pločica, a one predstavljaju bitan detalj u enterijeru, važno je obratiti pažnju na par stavki prilikom izbora pločica.

Prvo treba početi sa pripremom kao i u svakom poslu. Prelistajte časopise, portale i kataloge proizvođača pločica kako biste dobili ideje i pronašli odgovarajuće moderne pločice koje će se uklopiti u Vaš dom. 

Ukoliko je prostorija za koju birate pločice mala, izbegavajte kupovinu velikih pločica koje ćete morati da sečete, već izaberite neku od standardnih veličina i nećete imati dodatnog posla. Ukoliko je prostorija velika, svakako imate veći izbor počevši od veličine pa onda i dezena i svetlije ili tamnije pločice.

Kod izbora boja zapitajte se prvo koji efekat želite da postignete. Ako želite da enterijer u kupatilu bude opuštajuć, izaberite svetlije pločice i one boje koje se odlično povezuju. U kuhinji je uvek atmosfera vedrija, pa spram toga izaberite boje u kontrastu.

Boja fugne je takođe važna, pa obratite pažnju i na to. Ukoliko se odlučite za kontrastnu fugnu, dizajn i linije će biti naglašene a ukoliko odaberete fugnu u komplementarnoj boji kao pločica dobićete suptilan efekat.

Izbor teksture samih pločica je stvar ličnog izbora i u kom stilu želite da Vaš enterijer izgleda. Ukoliko volite etno, starinski ili retro stil onda su moderne pločice sa mat teksturom pravi izbor za Vas. Velika prednost je što se lako održavaju, jer su na njima fleke od vode skoro pa nevidljive.

Ako Vam ljudi govore da su to samo pločice, ili da kupite prve koje vidite i najjeftinije, ne obazirite se na to i slušajte sebe. To nisu samo pločice. To je bitan detalj koji će Vaš enterijer ulepšati i osvežiti. Vaš dom je mesto gde provodite dosta vremena i treba u njemu da uživate maksimalno, da se divite kao haljini koju ste kupili i koju jedva čekate da obučete kako biste je pokazali drugima. Kuhinja, kupatilo i ostale prostorije se renoviraju jednom, najviše dva puta u životu, stoga je izbor pločica nešto čemu treba ozbiljno da se posvetite.