Marketing kao ogledalo firme

U današnje vreme, doba kada je industrija značajno razvijena, i konkurencija velika, firme sve više ulažu u marketing. Pomoću dobrog marketinga obezbeđujete svojoj firmi epitet ozbiljne, ugledne kompanije od poverenja. Danas je razvijeno mnogo načina na koje se možete predstaviti u najboljem svetlu.

Promovišite firmu na najefektniji način

Reklamni materijal bilo koje kompanije treba za cilj da ima nekoliko stavki; pre svega, da informiše potencijalne kupce o svom poslovanju. Zatim, aktivno prikupljanje što većeg broja klijenata, promovisanje novih proizvoda, kao i promovisanje predstojećih događaja ili pojavljivanja na konferencijama ili sajmovima.  Na kraju, potrebno je stvoriti pozitivna iskustva i dobre odnose sa klijentima i poslovnim partnerima. S tim u vezi, marketing mora biti fokusiran na cilj.

Izdvojite se originalnošću

Promotivni materijal sa kojim se najčešće susrećemo jesu olovke, šolje, kalendari, majice, rokovnici, privesci za ključeve. Umesto da ih jednostavno ukrasite logom firme, možete ih prilagoditi delatnošću kojom se bavite. Kreativnost nema granice, osmelite se da budete originalni. USB stik u obliku cveta ili olovka koja predstavlja cvet, ukoliko se, na primer,  bavite baštenskim elementima, svakako će privući pažnju klijenata i omogućiti da zapamte Vaš brend. Stampanje majica sa duhovitim printovima ili karakterističnim sloganom, takođe može biti odličan način da vas neko primeti. Mogućnosti su nebrojene, potrebno je fokusirati se na cilj, odnosno šta želite da poručite reklamnim materijalom.

Brošure, flajeri, posteri

Veoma povoljan, a uspešan način da se reklamirate, naročito na sajmovima, jeste pomoću flajera, brošura i postera. Brošure se koriste kako bi se zainteresovani upoznali sa delatnošću firme. Pogodno je da budu dizajnirani tako da ne budu preveliki i ne sadrže preobiman broj informacija, već se treba fokusirati na to da se uz što manje reči jasno prikaže čime se Vaša firma bavi i šta nudi.  Flajeri su još sažetija forma reklamiranja, u vidu jednog papira koji treba da pruži samo specifične informacije, kao što su promocije ili novi proizvodi. Flajeri su odličan vid promocije za gotovo svaki biznis, bilo da je u pitanju prevoz putnika, selidbe, ugostiteljstvo, ketering, razne usluge itd. Dizajniranju postera potrebno je posvetiti posebnu pažnju. S obzirom na to da je poster prvo što će se primetiti na sajmu ispred štanda Vaše firme, treba da bude napravljen sa stilom i da istakne logo firme, kao i slogan koji će privući pažnju.

Umesto postera sve češće se koriste roll-up baneri. Zbog lakoće rukovanja, dizajniranja i instalacije postali su neizostavan deo promocija. Slika se na platnu može menjati, što omogućava da jedan isti baner koristite više puta, umesto da svaki put pravite novi poster.  Samim posedovanjem roll up banera, potencijalni klijenti videće da pratite trendove u marketingu i da Vam je zaista bitan način na koji ćete se predstaviti.

Obradujte klijente promo poklonima

Ukoliko želite da ostavite dugotrajan utisak na poslovne saradnike ili kupce, poklonite i dugotrajan poklon. Možete odabrati kožni novčanik ili rokovnik, zatim torbu za lap top računar ili kišobran od visokog kvaliteta, kojima ćete svakako pridobiti poštovanje i poverenje. Samim poklanjanjem promo materijala stiču se i prijateljski odnosi sa onim kome ga poklanjate. U tom smislu, to bi trebalo da budu i Vaši zaposleni. Malim znacima pažnje pokazujete da Vam je stalo do svojih zaposlenih, a samim tim oni će Vas više ceniti, kao i firmu u kojoj rade. Na kraju krajeva, zadovoljni zaposleni su najbolja reklama.