Korisni saveti za pakovanje ranca za planinare početnike

Ako idete prvi put na planinarenje, pakovanje stvari može biti nespretno i sporo. Zato je najbolje da se prethodno upoznate sa osnovnim pravilima pakovanja iskusnih planinara.

Dobro organizovano pakovanje je velika stavka kod svakog ljubitelja planinarenja. Postoje određena pravila pakovanja planinarskog ranca koja omogućavaju lakše nošenje istog. Ova pravila pakovanja omogućavaju svakoj osobi da komforno nosi ranac i da se služi njime na praktičan način.

Na dno idu lagane i mekane stvari

Na dno ranca postavite lagane i mekane stvari. Možete staviti rezervnu odeću, termo stvari ili vreću za spavanje ako idete na duži put. Na ovaj način se izbegava da se tvrdim i teškim predmetima vrši pritisak na bokove i na donja leđa.

Teške stvari se pakuju uz leđa

U zoni ranca koji je bliži leđima se pakuju one stvari koje su najteže, kao što su boca za vodu, zalihe hrane ili tehnička oprema za planinarenje. Ovo pozicioniranje teških stavari služi da se obezbedi ravnoteža i olakša nošenje ranca.

Stvari srednje težine idu u srednji deo ranca

Stvari prosečne ili srednje težine se postavljaju u srednji deo ranca. Ujedno se ove stvari postavljaju i sa spoljne strane ranca. Svaki planinar ima svoje navike šta stavlja ovde. Savet je da se u srednji deo ranca postave stvari koje su za presvlaku ili kabanica za kišu kako bi lako mogle da se izvuku iz ranca kad dođe do iznenadne promene vremena.

Sitnice idu na vrh i u džepove

U poklopac na vrhu ranca i u spoljašnje i unutrašnje džepove stavite stvari koje lako mogu da se “izgube” u rancu i koje je teže naći kada vam zatrebaju.  Tu možete da spakujete naočare, kremu za sunčanje, topografsku kartu, mapu puta, itd.

Šta nosimo od opreme?

Kao osnovna oprema koja se nosi na planinarenje smatra se dobar ranac, udobna i adekvatna obuća koja će da obezbedi zglobove tokom pešačenja, rezervna odeća, kabanica u slučaju kiše i voda za piće. Bez ove opreme se ne ide na planinarenje.

Od ostale opreme nose se lampa, set noževa, hrana, užad, prva pomoć, pomoćni štapovi, itd. Kada smo u grupi, zapravo, nosimo manje stvari jer možemo sa ostalima da se dogovorimo da  ne dupliramo stvari.

Pre svakog pakovanja bitno je da napravimo spisak svih stvari koje planiramo da ponesemo. Pre nego što počnemo pakovanje po gore navedenom redosledu, sve stvari sa spiska je potrebno  postaviti na pod kako bismo imali bolji pregled celokunog prtljaga.

Izbor ranca za planinarenje

Izbor ranca za planinarenje zavisi od toga da li idemo na planinarenje od nekoliko sati, na celodnevni izlet ili na više dana. Inače, kapacitet ranca se određuje po litrima. To malo zbunjuje planinare početnike zato što sve ostale stvari koje stavljamo u ranac ne merimo u litrima.

Za nekoliko sati pešačenja ili kada idemo na planinarenje po letnjem danu potreban nam je sportski ranac i on je obično oko 15 do 20 litara. Za planinsku turu od jednog dana potreban je nešto veći ranac i to onaj kapaciteta oko 30 litara. Za višednevne planinarske avanture koriste se rančevi od 35 do 60 litara.