Koliko je značajan promo tekstil za razvoj brenda?

U početnom obliku marketing se samo odnosio na prodaju i kupovinu na tržištu. Tek krajem 19. Veka pojavljuje se savremena definicija marketinga. Iako je marketinška praksa poznata decenijama i vekovima, ona se prvobitno odnosila samo na kupovinu i prodaju usluga i proizvoda, a u savremenom dobu marketing dostiže svoj vrhunac. Zato se danas najpre koristi marketinška promocija kako bi se potrošačima predstavio neki novi proizvod ili usluga, kako bi se klijenti podsetili i informisali o određenim aktivnostima kompanije i kako bi se ciljna grupa ubedila u vrednost određenog brenda.

Promotivne aktivnosti osim što služe kako bi se korisnici upoznali sa novim uslugama i proizvodima, one imaju za cilj i da se potrošači zainteresuju, poveća prodaja, naglasi vrednost novog ili nekog određenog proizvoda, ali i da se utiče na lojalnost potrošača. Kada je dobra promocija, onda će se potrošači mnogo lakše odlučiti na kupovinu određenog brenda, a u odnosu na druge konkurentske proizvode određeni brend će se izvojiti na tržištu.

Tipovi promocija

Danas se u marketing razlikuje nekoliko osnovnih tipova promocija i to su odnosi s javnošću, lična prodaja, oglašavanje, direktni marketing i prodajna promocija. Promotivni kanal komunikacije služi za prenošenje određenih promootivnih poruka, odnosno marketinških poruka, a u savremenom dobu važno je da se promotivne aktivnosti vrše pomoću nekoliko različitih tehnika promucije i kanala komunikacije. Da bi se dobili najbolji efekti promocije važno je kombinovati različite kanale komunikacije i promotivne tehnike.

Nastanak prvih kompjutera utiče na razvoj marketinga!

Još u vreme praistorije ljudi su tražili načine kako da svoju odeću obeleže i ukrase. Tadašnja stampa na tekstilu bila je jednostavna i koristile su se boje iz prirode. Bez obzira što je reč o osnovnim oblicima ukrašavanja, ipak treba napomenuti da je među prvima upravo bilo ukrašavanje odeće.

A onda sa nastankom štamparija dolazi do velikog preokreta. Danas promo tekstil ima značajnu ulogu pri reklamiranju i ne može da se izostavi tokom pripremanja marketinških kampanja.  Direktna digitalna štampa nastala je krajem 20. veka, a dolazi sa pojavom prvih računara. Kako se tehnologija dalje razvijala i usavršavala, tako digitalna štampa postaje sve značajnija.

Preko računara danas je moguće direktno digitalno štampanje na tekstilu, a različiti motivi se na odeći mogu naći zahvaljujući specijalnim štampačima. Posebna prednost ove štampe su odličan otisak i preciznost, a na tekstilu se postiže izuzetan efekat, jer je boja veoma postojana. Zato se danas na svakom predmetu može naći logo firme.

Ako se odlučite za promo tekstil, onda je važno napomenuti da se boja ne skida ako se pravilno održavaju reklamne majice, pantalone, duksevi i drugi promo tekstil.  Boje ulaze ulaze u materijal, stapaju se sa njim i veoma su trajne.

Takođe, treba znati da je štampa na tekstilu izuzetno otporna i postojana na visokim temperaturama tokom pranja, ali je otporna i na svetlost. Ograničenja za dizajn skoro i da nema, a dizajneri mogu da se opuste i da daju mašti na volju, jer se idejno rešenje, odnosno uzorak odmah na tekstilu može isprobati. Čak ni kada je tiraž u pitanju, ograničenja nema.