Koje vrste voća je idealno gajiti u svom dvorištu?

Za sopstvene potrebe idealno bi bilo da u vašem domaćinstvu i dvorištu ako imate kvalitetnu zemlju za cveće možete da gajite i određene vrste voća, kao i povrća. Pored toga što ćete zasigurno znati šta jedete, imaćete pefektnu zanimaciju.

Održavanje voća zaista može da bude jedan vid ventila i zanimacije, koja kasnije može prerasti u ljubav. Ukoliko vam se to dopadne možete pokrenuti i neki malo veći biznis, jer su pojedine voćke i te kako isplative. Ovo su sadnice voća koje definitivno treba da imate u vašem dvorištu: 

Sadnice trešnje 

Ima li šta slađe od trešnje iz dvorišta, one koju možete da uberete jednog jutra kada se probudite ili jednog  popodneva kada se vraćate s posla. Onako da gricnete u prolazu. Nema ništa lepše od domaće trešnje. Zato na vreme razmišljajte i raspitajte se gde su to najbolje sadnice trešanja, a onda se raspitajte i kako treba da ih gajite, jer se sigurno nećete pokajati. Važno je da ispoštujete nekoliko faktora. Pre svega, sunčana strana je idealna za sadnice trešnje, zemljište treba da bude umereno i krečno. Čak i ako živite u mestima gde je hladnije, nemojte da brinete trešnja to može da podnese. Obzirom da postoje različite bolesti, trešnja se mora tretirati posebnim praparatima kako bi se zaštitila. 

Sadnice borovnice 

Borovnica je idealna za sadnju. Mnoge borovnica podseća na detinjstvo jer je to ono što smo otkidali kada nas niko ne vidi i jeli krišom. Ukoliko ste i vi bili u toj grupi, onda se dobro sećate tog kiselkastog ukusa koji na momente skuplja usta. Sadnice borovnice treba da posadite u rano proleće i nabaviti sups, vodite računa o orezivanju,  o gusenicama koje uništavaju grmove borovnica, kao i o pticama koje kupe plodove. Jedna od najboljih vrsta bobičastog voća koja je izuzetno zdrava. 

Sadnice maline

Ako živite u Srbiji sasvim je logično da imate i sadnice maline. Jednostavno to je voćka na koju smo ponosni i koju obožavamo, kako u svežem obliku, tako i u raznim drugim oblicima, kolačima, slatku, džemu, sokovima, čak i rakiji sa malinom. Najbolje je da se malina posadi u jesen. Još jedan od trikova koji garantuju da će vam malina uspeti jeste izbegavanje gaženja zemlje oko sadnice maline. 

Sadnice krušaka

Ako ne želite da budete baš klasični i ne želite sadnice jabuka, onda savetujemo da se preusmerite na sadnice krušaka. Da li ste znali da ih ima više od 1000 vrsta, a vi naravno treba da izaberete onu vrstu za koju imate najbolje uslove. Kruške su dobre gotovo za ceo organizam. Jedino što treba posebno da pazite, jer je kruška izuzetno osetljiva na zimu. 

Sadnice kajsije 

Džem od kajsije, zajedno za džemom od šljive čini između ostalog slatku tradiciju naše zemlje. Strane su podeljene, ali ima i onih koji jednako vole i džem od kajsije i džem od šljiva. No, vratimo se na sadnice kajsija. Ovde posebno treba da vodite računa o terenu gde ćete zasaditi kajsije, a prve plodove možete očekivati za tri do četiri godine. Kajsija može da podnese niske temperature, ali bi najbolje bilo da se uzjaga tamo gde nema naglih promena temperature.