Kavitacija: jedan od najefikasnijih anticelulit tretmana

Skoro devedeset odsto žena nakon izlaska iz puberteta suočava se sa celulitom. Prepoznajemo ga po tome što na koži obrazuje rupice i čini da ona izgleda poput „pomorandžine kore“. Najčešće se pojavljuje na stomaku, butinama, donjem delu leđa i zadnjici.

Nema žene koja se ovog zdravstvenog problema ne bi rado rešila. Zbog toga one često kupuju različite anticelulit preparate poput krema ili gelova. Međutim, iako pristupačna u novčanom smislu, većinom ovi preparati ili nisu uopšte ili nisu dovoljno efikasni. Sa druge strane, postoji i nekoliko skupljih, ali efikasnjih anticelulit tretmana poput ultrazvučne kavitacije, anticelulit masaže i drugih.

Šta je to ultrazvučna kavitacija?

Ultrazvučna kavitacija relativno je mlad anticelulit tretman koga koriste doktori i dermatolozi ordinacija iz celog sveta. Veoma je efikasan za smanjenje masnih naslaga, lečenje celulita i zatezanje kože.

Kavitacija funkcioniše tako što se veoma snažni ultrazvučni talasi upiru na površinu kože i prodiru do vezivnih tkiva. Talasi dovode do pucanja membrana ćelija u kojima su nagomilane masnoće i toksini koji dovode do pojave celulita. Jednom oslobođene, te masnoće se u međućelijskom prostoru dalje razgrađuju.

Frekvencija ultrazvučnih talasa koji se upotrebljavaju prilikom kavitacije zavisi od debljine nagomilanih masnoća. Kavitacija je selektivna budući da ultrazvučni talasi uništavaju samo masne ćelije bez oštećenja okolnih tkiva, krvnih sudova, nerva ili mišića. Ta selektivnost čini ovaj anticelulit tretman bezbednim.

Kavitacija kao bezbedan anticelulit tretman

Ultrazvučna kavitacija važi za bezbedan anticelulit tretman. Sam tretman je ugodan i bezbolan. Kada se masne naslage oslobode iz ćelija pacijenti se mogu osetiti malo slabije. To se dešava zbog oslobađanja termalne energije tokom tretmana i zbog detoksikacije organizma.

Iako su neželjeni efekti retki, ponekad se dešavaju. Najčešće dolazi do crvenila i blagih otoka na tretiranim delovima kože koji se povlače u roku od nekoliko dana ili sedmica. Pojedini pacijenti su primetili i češću potrebu za mokrenjem nakon tretmana. Potreba za mokrenjem izazvana je izbacivanjem iz organizma toksina i otpada nastalog razgrađivanjem oslobođenih masnih naslaga.

Većinom ljudi neposredno nakon tretmana mogu potpuno normalno da nastave sa svakodnevnim aktivnostima. Ukoliko pacijenti primete neke od simptoma, najbolje bi bilo da se za savet obrate doktoru ili kvalifikovanom medicinskom osoblju.

Kako bi se postigli najbolji rezultati u proseku je potrebno od šest do deset tretmana. Između dva tretmana neophodno je da prođe najmanje tri dana kako bi organizam imao vremena da razgradi oslobođene masne naslage. Broj tretmana zavisi od područja koje se tretira i faze razvoja celulita.

Ultrazvučna kavitacija nikada se ne radi ženama u drugom stanju, osobama sa ugrađenim pejsmejkerima, epileptičarima, osobama obolelim od raka i dijabetesa i osobama sa infekcijama. Ovaj anticelulit tretman ne može se vršiti ni osobama koje na području koje žele da tretiraju imaju ugrađen metalni implantant. Korišćenje lekova za proređivanje krvi i ultrazvučna kavitacija takođe „nisu prijatelji“.

Efikasnost ultrazvučne kavitacije

Praksa je pokazala da je ultrazvučna kavitacija jedan od najefikasnijih anticelulit tretmana. Međutim, rezultati će svakako biti bolji kada se uz odlaske na tretmane reguliše ishrana i odbace nezdrave životne navike poput pušenja ili konzumiranja alkohola. Unošenje dovoljne količine vode omogućiće organizmu da se oslobodi razgrađenih masnih naslaga i toksina putem mokraće. I fizička aktivnost dodatan je plus u borbi protiv celulita.