Kako pravilno održavati tepih?

Bez pravilne i redovne nege tepih ne može održati svoj sjaj i lepotu, kao ni kvalitet. Bez obzira koliko on bio moderan ili koliko ste platili tepih i gde ste ga kupili on ne može biti u dobrom stanju ukoliko se ne održava kako treba.

I baš iz tog razloga danas pričamo o održavnju, dajemo savete za pravilno održavanje modernih tepiha kako bi on mogao da vam potraje godinama i ostane u onakvom stanju u kakvom ste ga i kupili.

Idemo korak po korak, a svaka od stavki pomaže da vaš tepih ostane dobrog kvaliteta.

  • Otirači

Otirači ne moraju biti samo stvar estetike ili još jedna stvar na koju treba trošiti novac. Naprotiv otirači su veoma korisni i praktični, a upravo su deo slagalice kako sačuvati tepih u što boljem stanju. Zato treba postaviti otirače na ulaznim vratima. Na taj način zaustavljate unošenje prljavštine. Otirače bi trebalo postaviti i ispred ulaznih vrata kao i nakon ulaska, tako maksimalno sprečavate unošenje nečistoća pogotovo ako se neko od gostiju ne izuje kada dolazi kod vas. Otirači su poput četki, pa skupljaju sve ono što ne valja pri ulasku u kuću, skuplja i nečistoće i prašinu.

  • Često čišćenje

Ako želite da sačuvate svoje tepihe morate ih redovni čistiti. Dakle, ako nešto padne na tepih i ostavi mrlju to treba odmah sakupiti i obrisati. Samim tim to podrazumeva i redovno usisavanje i dubinsko čišćenje makar jednom godišnje. Ako nemate uređaje za dubinsko pranje itisona i tepiha pozovite ljude koji se time bave, jer ne možete običnim usisivačem sakupiti prljavštinu koliko mogu oni. A što se tiče regularnog čišćenja poželjno je najmanje jednom nedeljno uključiti da usisivač odradi svoj posao, a to znači da prelazite preko cele površine tepiha, kao i da podižete tepih i usisate ispod tepiha jer tu ima najviše prašine.

  • Postojanost tepiha

Da biste zadržali postojanost tepiha najpre ga ne treba izlagati direktnom suncu, jer će u suprotnom boja vrlo brzo izbledeti. Drugo ne bi trebalo da stavljate težak nameštaj, jer ćete napraviti udubljenje usred tepiha, što znači da treba ispod nameštaja ili na nogama da postavljate podloške koji će zaštiti i vaš tepih i vaš parket.

  • Uklanjanje fleka

Ukoliko želite da vaš lep i moderan tepih ostane takav ne smete dozvoliti da fleku koju ste napravili ostaviti za kasnije, nego morate delati momentalno. Prvenstveno jer se neke fleke kada se osuše ne mogu ukloniti ili se dešava da oštete materijal tepiha, zato moratre biti brzi i nikako lenji. Obavezno je koristiti belu pamučnu krpu jer će ona najviše pokupiti taj sadržaj koji ste prosuli. Ukoliko koristite neke proizvode za uklanjanje fleka morate ga isprobati na nekom manje vidljivom mestu, na primer na uglu tepiha jer se može desiti da ne razredite to kako valja i napravite još veći problem. Zato treba birati one hemijske proizvode čija je vrednost ph7, dakle neutralna.

  • Pažljivo birajte boju

Birajte adekvatne boje tepiha za odgovarajuće prostorije. U zavisnosti od toga koja je prostorija u pitanju i koliko se ona inače prlja birajte adekvatne boje. Za šarene tepihe ili tepihe tamnijih boja važi da se na njima manje primećuje prljavština stoga takve tepihe birajte za prostorije koje vam se brže prljaju.