Kako da pripremite zdrav ručak?

Ukoliko ste u potrazi za zdravim načinom ishrane, neophodno je prvo da se obratite nutricionisti, odnosno stručnjaku za ishranu, kako bi na osnovu rezultata određenih ispitivanja mogao da vam preporuči zdrav obrok, odnosno namirnice koje bi trebalo da unosite u većoj ili u manjoj meri.

Sreća je da zdrav ručak ili bilo koji drugi glavni obrok, odnosno užina mogu biti spremljeni relativno brzo, a bez nekog naročito truda. Međutim, vrlo je važno da stručnjak svakom pojedincu odredi koje namirnice bi trebalo da smanji na svakodnevnom nivou, a opet i da odredi koje bi trebalo da unosi u većoj količini.

Takođe je tom prilikom važno da obratite pažnju i gde kupujete namirnice, od kojih pripremate jelo. Naravno da je u svakom slučaju najbolja opcija da koristite domaće, odnosno namirnice za koje znate da nisu tretirane raznim hemijskim sredstvima. Podrazumeva se da je idealno, ako za zdrav ručak koristite meso od životinja, za koje pouzdano znate na koji način su gajene i čime su, na prvom mestu hranjene. Ipak, svi smo i te kako svesni da to u većini slučajeva nije moguće, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da se potrudimo da odabere one namirnice, koje smatramo najzdravijim, a koje možemo kupiti u prodavnicama ili na pijacama.

Kako se hraniti zdravo?

U savremeno doba, kada je i tempo života brži, uopšte nije čudno što zdrav obrok može da se smatra donekle luksuzom, primarno zbog nedostatka vremena za njegovu pripremu. Samo ljudi koji imaju dovoljno vremena najpre za kupovinu zdravih namirnica, a zatim i za njihovu pravilnu pripremu mogu da dozvole sebi zdrav ručak ili bilo koji drugi obrok.

U principu je sve to mnogo teže ukoliko je osoba zaposlena, jer tada obično jede van kuće, pa se i dovodi u pitanje koliko je njena isahrana kvalitetna.

Zdrav obrok na poslu

Ipak, nije nemoguće imati zdrav ručak na poslu, ali je potrebno samo malo truda i ličnog angažovanja.

Ukoliko ste se zasitili hrane iz pekare i restorana sa gotovim jelima, onda možete kod kuće pripremiti zdrav obrok za posao i poneti ga. Naravno da to nije uvek izvodljivo, ali ipak nije nemoguće.

Ideje za zdrav ručak na poslu

U zavisnosti od toga šta volite da jedete i šta najviše prija vašem organizmu, možete pripremiti zdrav obrok u vašem domu relativno brzo i poneti ga na posao.

Dovoljno je da u kiflu, koja je pripremljena od integralnog, heljdinog ili ražanog, te nekog drugog zdravog brašna, stavite malo zelene salate, rukole i feta sira, kao i kolutove paradajza i eventualno papriku ili krastavac. Naravno da ako ste ljubitelj mesa, možete u taj sendvič staviti i komad kvalitetne pršute.

Imajte na umu da zdrav ručak na poslu može uključivati i salatu, ali je to ipak nejzgodnija varijanta, zato što morate pripremiti salatu u posudi i preneti je do svog radnog mesta. Naravno da ni to nije neizvodljivo.

Sem toga, imate opciju i da pripremite testeninu na odgovarajući način, te da tako zdrav ručak konzumirate na poslu.

Kao što možete videti ideje za zdrav obrok na poslu su brojne, pa je dovoljno samo da pravilno kombinujete namirnice, koje inače konzumirate.