Efikasno zagrejte svoj dom

U mnogim zgradama, ali i kućama i drugim prostorijama se najčešće koristi centralno grejanje. Međutim, kako se vremena menjaju, tako se menjaju i ljudske potrebe i navike. U tom smislu je podno grejanje sve zastupljenije, mada je to primarno u onim građevinama, koje su u izgradnji. 

Stvar je u tome da ne postoji mogućnost da u prostorima, u kojima se već nalazi na primer centralno grejanje, bude ugrađeno i podno. Tačnije, čak i ako postoji, to iziskuje mnogo velike adaptacije, koje su praktično nemoguće i koštaju mnogo. Baš iz tog razloga se podno grejanje dobro planira unapred, tim pre što visina poda mora biti podignuta između 10 i 12 centimetara. 

Baš iz tog razloga se podno grejanje uvek dobro planira, kako ne bi dovelo do dodatnih troškova i radova koji će uticati na celokupan postupak ugradnje. 

Podno grejanje – vrste

Nakon što su razmotreni svi razlozi za i protiv, te doneta odluka da u određeni prostor bude uvedeno podno grejanje, trebalo bi imati na umu da postoje dve kategorije takve vrste grejanja. Jedna je takozvano električno, a druga vodeno podno grejanje. U velikoj meri i jeftinije, ali jednostavnije za ugradnju je električno podno grejanje. 

Tom prilikom se ugrađuje odvojeni sistem, koji se montira ispod poda. Tačnije, neka vrsta električnog prekrivača se montira ispod poda, tako da u velikoj meri liči na tanji električni panel. A što se tiče regulacije, ona se vrši uz pomoć termostata i tajmera. 

Međutim, iako se radi o vrsti grejanja, koja je ne samo jeftinija, nego i mnogo jednostavnija za ugradnju, mora se imati u vidu da je električno podno grejanje bolja opcija samo za manje prostore i one prostore, koji se ne greju svakodnevno. 

Ukoliko je u pitanju veći prostor, onda je definitivno bolja opcija vodeno podno grejanje. Taj sistem se mora povezati na sistem centralnog grejanja, ali se smatra boljom opcijom, prosto zato što je povoljnije. 

U tom slučaju je vrlo važno da stručna lica montiraju vodeno podno grejanje, kako ne bi bilo nikakvih neprijatnosti u njihovom budućem korišćenju. Iako su ulaganja u ovakvu vrstu grejanja veća nego kada je u pitanju električno podno grejanje, treba imati na umu da je u pitanju definitivno trajno rešenje. 

Bitno je napomenuti da se tom prilikom koristi voda čiji je temperatura do 40 stepeni Celzijusa, koja cirkuliše kroz sistem. Vrlo je važno da u sistemu postoji i kotao na pelet, a radna temperatura u njemu je između 60 i 80 stepeni. 

Podrazumeva se da će majstori koji su specijalizovani za ugradnju ove vrste grejanja voditi računa i o tome kako će ugraditi ventile, odnosno termoglave uz pomoć kojih se reguliše temperatura u celokupnom sistemu. 

Postoji mogućnost u tom slučaju da se na postojeći sistem centralnog grejanja, u okviru koga već postoje radijatori ugradi i vodeno podno grejanje, ali isključivo ako se time bave stručnjaci. Ipak, treba imati na umu da je ta opcija skuplja i za ugradnju i za dalje korišćenje. 

Svakako treba razmotriti i jednu i drugu varijantu, te uz savet stručnjaka opredeliti se ili za električno podno grejanje ili za vodeno, a sve u zavisnosti od toga da li je u pitanju prostor veće ili manje kvadrature, odnosno prostor koji se greje svakodnevno ili povremeno.