Da li su staklena vrata za dnevnu sobu pravi izbor?

Ako kompletno uređujete stan ili pak ga renovirate, danas su u arhitekturi nezaobilazna staklena vrata, jer se pomoću njih povećava udobnost. Ako imate jednu takvu staklenu površinu, izolacija će biti bolja, a upravo je to i najveći izazov za izvođače radova. Jedino ako su kvalitetna staklena vrata, izolacija će biti odlična, a u stanu će biti toplije.

Različiti materijali, širok spektar boja i raznovrsni dizajn učiniće da u svom domu kreirate savršeno idejno rešenje. Brzo i lako ćete moći da pristupite terasi ili balkonu.

Staklena vrata – izazov za ukućane, izazov za majstore

Jedno od najvažnijih pitanja prilikom ugradnje staklenih vrata jeste bezbednost. Ali razloga za brigu nema. Danas se stakleni proizvodi lako prilagođavaju svakom enterijeru i veoma su fleksibilni, pa su zato i postali neizostavni elementi prostora.

Najčešće se u stanovima ugrađuju klizna vrata, uglavnom staklena kako bi se i estetski i funkcionalno prilagodila enterijeru. A staklena vrata, prema mišljenjima i dizajnera i majstora, jesu pravi izazov. Treba ih lepo uklopiti u samu strukturu prostora, a uz to i odabrati odgovarajuće dimenzije.

Vrste kliznih vrata

Postoje dve vrste kliznih vrata. To su:

– paralelna klizna vrata;

– PVC klizna vrata.

Kod paralelnih kliznih vrata stvara se ventilacija u paralelnom položaju. Ova vrata mogu da budu drvena, mogu da budu izrađena od plastike ili u kombinaciji aluminijuma i plastike i drveta i aluminijuma.

Ako birate klasična klizna vrata, onda ona mogu biti isključivo plastična ili mogu da budu sačinjena od aluminijuma i plastike. Stabilnih su dimenzija, traju duži niz godina i veoma su kvalitetna.

PVC vrata – moderana i funkcionalna

Ako želite da ugradite vrata između terase i dnevne sobe, onda je najbolje da izaberete PVC staklena klizna vrata. Najčešće se ova staklena vrata ugrađuju kako bi se uštedeo prostor, jer ona apsolutno štede prostor, a ovi sistemi vrata sastoje se iz dva dela. Reč je o jednom fiksnom i o pomoćnom delu koji je nastavlja na glavni deo i koji može da se kliže.

Kod ovih vrata, vratno krilo ne ulazi u prostor, čime se dodatno dobija na prostoru. Još jedna prednost jeste u samom izgledu vrata, jer velike staklene površine pružaju odličnu osvetljenost enterijera i lepši pogled. Postojanija su u odnosu na druga vrata, a takođe se ističu po svojim odličnim izolacionim karakteristikama.

Klizna vrata – štede prostor i novac

U malim stanovima nema mnogo mesta za klasična vrata koja će da odvoje balkon i dnevnu sobu. Ako razmišljate o ugradnji klasičnih vrata, trebalo bi da znate da oni ne samo da kradu kvadrate, već i sam prostor zatvaraju koji postaje tamniji i pomalo mračan. Mnogima nije nešto privlačan koncept otvorenog prostora u stanovima, a čak i ako neko ima poriv da sve zidove u domu sruži, trebalo bi a zna da uklanjanje svih vrata u domu nisu najbolje rešenje.

Zato arhitekte i dizajneri kao odlično kreativno rešenje predlažu klizna vrata. Ova vrata se mogu naći na manjim prostorijama, kao što je recimo kuhinja, prostor za odlaganje stvari, tuš kabina, a sigurni smo da će se savršeno uklopiti u svaki enterijer.