Da li bismo mogli da živimo bez plastične ambalaže?

Savremeni život gotovo da ne možemo da zamislimo bez proizvoda od plastike. Ona je sve više u upotrebi zato što je u odnosu na neke druge materijale mnogo efikasnija za korišćenje.  

Neki od razloga zbog kojih se plastika u današnje vreme sve više upotrebljava su ti da je plastična ambalaža u procesu proizvodnje energetski efikasna i da je u poređenju sa drugim materijalima mnogo lakša po težini. Pogledajmo koje su još prednosti plastične ambalaže.

Plastična ambalaža se koristi u mnogim granama industrije

Zbog svog svojstva da može da se napravi u različitim oblicima i različitih veličina, plastika ima široku primenu. Plastika se koristi u mnogim granama industrije, prilikom transporta, skladištenja robe, u domaćinstvima. Upotrebljava se u poljoprivredi, auto industriji, prehrambenoj industriji, maloprodaji, industriji pića.

U industrijama gde je potrebno skladištenje određene robe koriste se veliki kontejneri od plastike. Pomenimo još i gajbice za prenos flaša, plastične palete, plastična kolica, plastične kante, sklopive plastične kutije ili kutije za naslaganje.

Mnogi ekspres restorani za hranu za poneti pakuju svoju hranu u plastične kutije. Veće plastične kutije služe za supe i tečnu hranu, nešto manja plastična ambalaža se koristi za soseve, plastične posude se pregradama služe za pakovanje kolača, itd.

Plastika je postojana i dugo traje

Jedna od važnijih  karakteristika plastike je ta da ona ima dug vek trajanja. Proizvodi od plastike su izuzetno postojani i imaju veliku otpornost na spoljne uticaje. Zbog ovih svojstava svaki sadržaj unutar plastične ambalaže je zaštićen od vrućine, hladnoće, prašine, ulaska kiseonika, svetlosti, itd.

Plastična ambalaža u koju odlažemo stvari, namirnice ili bilo koji proizvod traje jako dugo, a da nema potrebe da je zamenimo. Plastična ambalaža je dugotrajna i može da se koristi iz više puta što je čini praktičnom i istovremeno štedi novac.

Plastična ambalaža je jednostavna za transport i skladištenje

Bilo da se radi o transportu privatne robe ili o transportu industrijskih proizvoda, plastika se pokazala kao najbolji izbir za ovu svrhu. Zašto je to tako? Jednstavno, plastična ambalaža ne zauzima veliki prostor prilikom pakovanja što dozvoljava prevoz mnogo veće količine robe.

Osim prevoza veće količine robe, plastika je lak materijal, neuporedivo lakši od ostalih materijala. Lakoća plastike se smatra velikom prednošću pogotovu kada se prevoze velike količine robe. Manja težina plastike smanjuje ukupnu težinu tereta u transportu, što dalje utiče na uštedu benzina.

U domaćinstvima, takođe, važe ove prednosti plastičnih proizvoda. Plastična ambalaža ne zauzima puno mesta u frižiderima, ormanima, policama, fiokama i olakšava pakovanje i skladištenje stvari na raznim mestima za odlaganje robe u domaćinstvu.

Plastika je jeftin i isplativ proizvod

Plastika je prilikom proizvodnje energetski efikasna, što znači da se u procesu proizvodnje koriste mašine koje omogućavaju niske troškove proizvodnje. Samim tim prodajna cena plastike je niska i to je razlog visoke tražnje za proizvodima od plastike.

Ujedno, same osobine plastike, kao što su dugotrajnost i mogućnost da se koristi više puta, kao i olakšan transport, dopunski utiču na uštedu novca.

Zbog svoje niske cene isplativo je da se za domaćinstvo kupuju i veće količine plastičnih ambalaža, kako bi nam uvek bile pri ruci kada nam zatrebaju.