hrana za imunitet

4 saveta za podizanje imuniteta

Jačina imunog sistema ogleda se u njegovoj snazi da odgovori i na najsnažnije napade. Međutim, kada imunitet oslabi, tada slabi i odgovor na napade, pa dolazi do češćih prehlada, infekcija, ali i drugih bolesti koje su ozbiljna pretnja ljudskom životu. Imuni sistem nije tu samo kako bi obezbedio život bez prehlada i virusa, već kako bi održao organizam što duže stabilnim, jakim i otpornim, pred svim bolestima.

Podizanje imuniteta bi, stoga, trebalo svima da bude na prvom mestu i nešto što je najvažnije za sebe uraditi u svakom danu. Ne postoji čarobna formula koja u trenutku ojača imunitet, već se on posmatra kao jedna snažna građevina koja konstantno podrazumeva ulaganje kako bi temelji i zidovi bili postojani i snažni. Šta je ono što sami možete da uradite po tom pitanju?

Ishranom do boljeg zdravlja

U onome što jedete i pijete mogu biti i lek i bolest, balansirana ishrana je ključ dobrog zdravlja. Podizanje imuniteta je skoro nemoguće, ako imuni sistem ne dobija na najprirodniji način potrebne nutritijente. Šta je važno kada je ishrana u pitanju?

Bitno je da kroz svakodnevne obroke unosite povrće i voće u svoj organizam. Posebno to važi za sveže namirnice. Kroz njih dobijate vitamine i minerale potrebne za normalno funkcionisanje, te hranljive materije koje jačaju imuni sistem. Tome se dodaje i meso. Meso je glavni izvor pojedinih vitamina, koji se ne mogu u dovoljnoj količini dobiti preko voća i povrća, pa ne treba njegovu upotrebu isključiti sasvim. Uz ovo dovoljan unos tečnosti, posebno vode, a onda i čajeva, bitan je kako zbog ubrzavanja procesa metabolizma, tako i zbog detoksikacije, jer se na taj način telo brže oslobađa toksina koji predstavljaju pretnju imunom sistemu.

Šetnjom do vitamina D3

Vitamin D je ozbiljna podrška organizmu i njegovom zdravlju. Odgovoran je za brojne funkcije u njemu, a jedna od odgovornosti jeste i jačanje imuniteta. Vitamin D se teško, tj. nemoguće je dobiti ga kroz ishranu, pa je jedini prirodan način njegovog obezbeđivanja sunčanjem. Ali, kako se sprovodi sunčanje za ovu namenu, jer znamo da ni ono nije zdravo?

U jutarnjim satima, kada je sunce još uvek prijateljski raspoloženo prema čoveku, dovoljno je da se sunčate svega 20 minuta. Otkrijte što veću površinu kože, bez zaštitnih krema, jer tih 20 minuta koži i organizmu ne šteti, već samo donosi benefite kroz sintezu vitamina D3. U zimskim i jesenjim danima, kad god ima sunca, šetajte što više u jutarnjim satima, te na taj način obezbedite sebi što više vitamina D i budite sigurni da će vam vaše kosti, organizam i vaše zdravlje to vratiti na najbolji mogući način.

Uključite dodatke ishrani

Određene hranljive materije je nekada teško ili nemoguće organizmu dopremiti kroz ishranu ili neki drugi, prirodan način. Zato su tu suplementi koji će vam u tome pomoći. Njihovim korišćenjem ćete bez ikakvog napora i brige obezbediti jačanje imuniteta i stabilno zdravlje.

Redovne analize i pregledi

I na kraju, najvažniji savet jeste da kontrolišete svoj organizam. Nekada nećete znati da je imunitet oslabio, ali redovna poseta lekaru i davanje krvi za laboratorijske analize vam mogu ukazati na to, pre nekog razboljevanja. To vam onda omogućava da reagujete na vreme i sebe spasite brojnih problema.