Šta su i čemu služe AUX kablovi?

Ono što većina ljudi koji vole tehniku, automobile, rade, jeste traženje i konstantna kupovina neke dodatne opreme koja im nekada realno treba, a nekada je to čisto želja i hobi, jer ne žele da budu bez neke sitnice koja bi mogla nekada da im zatreba.

Među tom dodatnom opremom, kako za automobile, tako i za mobilne telefone, jesu AUX kablovi, koji jesu veoma potrebni, posebno ljudima koji vole da slušaju muziku, nešto jače u svom domu, koji žele da slušaju muziku u svojim kolima, a da možda na radiju u trenutku vožnje nema ništa što u tom određenom momentu odgovara samom senzibilitetu vozača ili putnika.
Sve je već rečeno, AUX kablovi su tu da povežu auto radio sa nekim uređajem kako bi mogla da se sluša muzika koju želite da slušate u nekom trenutku. Kada se kaže da AUX kablovi povezuju neki uređaj sa auto radiom, to ne znači da može apsolutno sve da se poveže.

Koji uređaj se povezuje AUX kablom?

Aux kabl izgleda isto na oba kraja, uglavnom su duži, najčešće oko 1,5 metara, te na oba kraja imaju izlaze od 3,5 mm. Aux kablove ćete najbolje zapamtiti po tome što i izlaz i ulaz izgledaju kao ulaz za mobilni telefon od slušalica. To neka vam bude najbolja i jedina ascoijacija prilikom njihovog traženja. Ovim kablom auto radio se može povezati sa mobilnim telefonom, ali osim njega može sa mp3 uređajem, sa Ipod uređajem, odnosno bilo čim što ima ulaz, odnosno izlaz koji odgovara ulazu AUX kabla.

Na taj način u trenutku povezujete određeni uređaj sa auto radiom, sama dužina kabla vam omogućava da uređaj držite blizu sebe, kako biste bezbedno vozili i pazili na saobraćaj i ono što se odvija iza i ispred vas, a da puštate lako muziku koju želite da poslušate, a da ona nije sa radija ili nekog CD diska i slično. Shodno ovome, AUX kabl je i te kako potrebna dodatna oprema u svakom automobilu koji nije u mogućnosti da prihvati neki USB priključak i slično. Naravno, AUX kabl povezuje uređaje i sa muzičkim linijama i sličnim kućnim uređajima ko ih u ovom trenutku koristi, a sigurno ima.

Najčešća pitanja u vezi sa AUX kablovima

Postoje često neke nedoumice koje se javljaju u vezi sa upotrebom AUX kablova, sa kojim se uređajem mogu povezati i na koji način funkcionišu. Jedno od najčešćih pitanja je svakako da li se AUX kablom može povezati neki USB uređaj sa auto radiom, što nije moguće. Ovim kablom je moguće povezati samo uređaje koji imaju izlaz koji odgovara ulazu AUX kabla, a to nisu ni USB uređaji, niti neki hard diskovi.

Jedna od zanimljivosti jeste da se na internetu može naći ćesto kako kod kuće možete da napravite AUX kablo, šta vam je sve potrebno za njegovu izradu, gde sve to da pronađete, međutim, kako AUX kablovi zaista nemaju visoku cenu, uvek je bolje kupiti ih u nekom ovlašćenom servisu, što vam daje sigurnost da funkcionišu, a i štedi vreme i trud svakako.

Pročitajte još korisnih tekstova iz sveta automobilizma i mobilnih telefona na našem sajtu.