Pregled auta pred put: ovi auto delovi moraju obavezno biti provereni

Bilo da ove sezone krećete na duži ili kraći put u svom limenom ljubimcu, određene preglede obavezno je uraditi, kako biste bili u potpunosti bezbedni. To naravno znači i da se određeni auto delovi moraju nabaviti, ako se pokažu kao pohabani ili dotrajali, a da li u tom slučaju nabavljati nove ili ipak polovne, trebalo bi da znate kako ne biste doveli u pitanje sopstvenu i sigurnost svojih putnika.

auto delovi

Takođe, nije na odmet ni da se pojedini auto delovi nađu u Vašem prtljažniku, poput rezervne gume. Možete, za svaki slučaj, poneti i alat i lampu. Predostrožnost nikad ne škodi!

Obavezan servis pre puta

Ukoliko niste obavili mali servis na vreme, period pre puta morate iskoristiti da isti sprovedete u delo. Auto delovi koji se tom prilikom proveravaju su set kvačila, koji Vam može stvoriti velike probleme ukoliko se pokvari. Iako njegovo stanje uglavnom zavisi od Vašeg načina vožnje, ovo je sistem koji se među prvima haba.

Za njim slede auto delovi koji čine kočioni sistem. Radi Vaše bezbednosti, morate biti sigurni da je sa njim sve u redu. Paknovi, disk pločice, kočioni diskovi i cilindri, kao i ručna sajla, nikako ne smeju biti istrošeni. Kočiona tečnost takođe mora biti proverena.

Kako ne biste došli u poteškoće sa slabom vučom i nemogućnosšću pokretanja auta, onda bi trebalo da auto delovi poput AGR ventila, klapni i dizni obavezno budu pregledani. Filteri i ulje bi bilo dobro da budu zamenjeni, uz promenu tečnosti u kolima: antrifriza, ulja u menjaču i slično.

Isto važi i za veliki servis. Ako on nije sproveden u delo, pokvaren auto može Vam u potpunosti uništiti putovanje.

Zato je važno da neposredno ili ranije pre puta budu pogledani auto delovi koji spadaju u sistem zupčenja. Vodena pumpa, roleri i španeri, kao i zupčasti kaiš, moraju besprekorno funkcionisati kako biste u miru stigli na svoje odredište.

Kako nabavljati auto delove

Baš kao i automobil, i auto delovi se mogu nabavljati polovni ili novi. Polovne ćete lako pronaći na svakom auto otpadu ili pretragom na internetu. Kako biste bili u potpunosti sigurni, trebalo bi da znate da se novi auto delovi nabavljaju isključivo kod ovlašćenih prodavaca, te da treba koristiti one iste marke koje je i Vaš automobil.

Iako to deluje kao podrazumevan savet, nekada nas cene okrenu u pogrešnom smeru, te nam se učini da manja ušteda mnogo znači. Ovom prilikom ipak gledajte da Vam bezbednost bude na prvom mestu, pa se potrudite da auto delovi iz kočionog i seta kvačila budu obavezno nabavljeni kao novi.

Isto naravno važi i za sistem zupčenja. Sa druge strane, ako su Vam se slomili retrovizori, menjač ne funkcioniše a brisači su Vam ukradeni, u pitanju su auto delovi koje bez bojazni možete nabaviti i polovne. Isto važi i za svetla, farove i migavce.

Pred duži put vodi se računa i o unutrašnjosti auta, te se auto delovi poput sedišta često menjaju. I ovde možete uštedeti nabavkom polovnih u dobrom stanju, jer će Vam biti podjednako udobna, a neće previše koštati.