Odaberite pravo vreme za polaganje za vozačku dozvolu

Svakodnevni život teško je zamisliti bez vozačke dozvole. Bilo gde da je potrebno da odete, automobil je odličan način da stignete predviđenom brzinom i na bezbedan način. Polaganje za auto deo je koji je nekada bilo moguće početi sa 18 godina. Danas je drugačije, i pravila se povremeno menjaju. 

Obuka vozača traje više meseci, tokom kojih se smenjuje plan i program pripremnog dela, a zatim sledi polaganje za auto – B kategorija, za kamion – C kategorija i slično. Kako da se pokrenete i motivišete za vožnju i pronađete najbolje vreme za obuku, daćemo u nastavku teksta. 

Birajte topliji period godine

Polaganje za auto vrši se tokom čitave godine. U zavisnosti kada obuka vozača počne i prođu sva teorijska testiranja – redovan test znanja i prva pomoć, sledi praktični deo. Nekada to može trajati dva meseca, a nekada i šest i više. Posebno se može odužiti kada dođe do odlaganja usled više sile, kao što je pandemija ili neke promene u radu auto škola. Ipak, ukoliko ste u prilici, pogodno vreme za obuku je topliji period. Svakako je bitno naučiti i voziti po lošim vremenskim uslovima, ali samo polaganje je jednostavnije bez snega i kiše. Prvenstveno jer snalaženje na poligonu može da bude zbunjujuće, posebno uz padavine. 

Interesujte se za pravila polaganja

Uvek budite u toku sa pravilima za polaganje za auto. Obuka vozača kategorija je koja se povremeno promeni, sve u cilju veće bezbednosti u sigurnosti u saobraćaju. Obavezno je pohađati teorijsku nastavu, pa tek onda test. Zatim novina je i prva pomoć, koja se ujedno može nazvati i starim pravilom, jer je i nekada bila obavezan deo za polaganje za auto. Polaže se nakon časova u nadležnim domovima zdravlja. Takođe, od 16. godine moguće je početi obuku, ali vožnju na ulicama tek sa punih 17. Probna vozačka dozvola dobija se sve do 21. godine, uz pravila koja se moraju poštovati. Zabranjeno je voziti tokom noći – od 23 časa u noć do 6 časova sledećeg jutra. Takođe, iskusni vozač sa minimum pet godina iskustva mora biti na mestu suvozača sa probnom dozvolom, ukoliko je maloletan. preciznije informacije ćete svakako dobiti u auto školi, ali gledajte da to bude priznata  kao što je auto škola Pavlin.

Kada budete spremni da učite, počnite sa obukom

Obuka vozača, bez obzira da li je B kategorija ili neka druga, zahteva aktivno učenje. Pravo vreme za polaganje za auto je onda kada uvidite da morate pokazati angažovanje, spremnost na odgovorno ponašanje i izbegavanje stresa i straha tokom vožnje. U tome pomaže teorijski deo obuke, koji se najčešće realizuje od strane instruktora u učionicama, u grupama. Morate biti spremni na učenje teorije – ne napamet, već sa razumevanjem.

Prva pomoć takođe je vrlo bitna i važno je savladati tehnike pružanja pomoći u slučaju nezgode. Pa čak i praktični deo, posebno poligon i okretanje, kao i parkiranje u garažu zahteva aktivno praćenje, mnogo vežbe i učenje. Sposobnost da se proceni raspoloživ prostor za kretanje i parkiranje bez mnogo muke stiče se vremenom i to ne treba da vas brine. Uglavnom teorija zahteva da „zagrejete stolicu“ i prođete detaljno sve saobraćajne propise. 

Polaganje za auto je proces koji zahteva odgovornost, ozbiljnost i motivisanost na posvećenu i aktivnu vožnju. Ukoliko ste zainteresovani za obuku, raspitujte se kod prijatelja, poznanika i tražite savete instruktora, za svaki deo polaganja koji vas zanima. Tako ćete znati da li ste spremni i da li je pravo vreme za početak vožnje.