Zašto su ger mašine toliko važne?

Danas, bilo da ste profesionalac kome je „u krvi“ obavljanje građevinskih radova, ili volite da obavljate te poslove čisto iz hobija, bez ger mašina ni jedan manje ili više složen zadatak ne biste mogli da uradite. Ali, pre nego što krenemo u dalje razmatranje moramo odgovoriliti šta su uopšte ger mašine i zašto su toliko važne?

Ger i ger mašine u kratkim crtama

Ger mašine su veoma bitne, kao što su  pištolji za farbanje i lakiranje važni  za jednog farbara. Ger mašina se sastoji od gera koji predstavlja kružnu testeru pogodni za sečenje različitih materijala. Dele se na dinamičke i statične. Ger lako seče materijale kao što su: čelik, gvožđe, aluminijum, drvo…

Ger za metal je, čini se, najrasprostranjeniji. Važno je istaći da se ger mašina za metal sastoji od odgovarajuće kružne testere na reznoj ploči. Kako ger seče metal i druge materijale? Elektromotor na veoma lak način stimuliše pokretanje cirkularnih testera. Sečiva za metal možemo koristiti i prilikom obrade aluminijuma, a ne samo tokom sečenja metalnih cevi i profila i ploča od čelika. Zahvaljujući njima možemo seći veoma precizno različite vrste materijala, podešavajući pri tome uglove rezanja. Tako smo u mogućnosti da uradimo sečenje po gotovo idealnim rezovima. Nameštanje uglova je veoma lako i jednostavno, pa tako možemo podesiti ugao do 45 stepeni.

Rezna ploča je potrošni materijal, pa se zato često menja. Iz tog razloga neka sečiva su pogodna za suvo sečenje dok neki cirkulari zahtevaju podmazivanja. Kako bi se izbegle potencijalne povrede na radu, ili prestanak rada alata, pojedini modeli ger mašina poseduju blokadu vretena ili poseban indikator. Dalje, kako bi dodatno smanjili opterećenje i potrese motora neki modeli imaju i veliki obrtni momenat. Tako stvaramo veću izdržljivost i poboljšanje perfomansi. Na taj način ćemo smanjiti mogućnost nastanka povreda na radu, ali i zaštiti alat jer ćemo smanjiti nepotrebno pregrevanje, kao i varničenje, pri tome naglašavajući činjenicu da je mogućnost nastanka greške svedena na minimum.

I ger za drvo je kako i ger za metal u mogućnosti da obradi veliki deo površina. Laminat, parket, ramovi za slike, iverice samo su neke od njih.

Na tržištu postoji veliki broj različitih proizvođača ger mašina. Boš, Metabo, Festul, Makita i Ridgid su samo neke od njih.

Ne treba da nas zavara prvi utisak kada ugledamo Bošove mašine, jer iako robusne veoma lako se koriste. Dalje, nećemo imati ni dodatnih ometanja ukoliko treba da podesimo nagib. Ukoliko, pak, dođe do iznenadnog prekida rada Vašeg ger alata lako može da se podesi kočenje same mašine i tako Vam pomogne kako ne bi došlo do neželjenih posledica.

Ukratko, o Metabo mašinama možemo reći da su jednostavne i kompaktne. Lako se mogu preneti sa mesta na mesto, čak i jednom rukom. Dodatnu pogodnost prilikom transporta omogućava ekonomski dizajnirana drška. LED lampa omogućava osvetljavanje linije reza i jednostavan rad kad uslovi baš to i onemogućavaju.

Kao i kod drugih ger mašina, i Festul se trudio da olakša rad, pa tako prilikom korišćenja ovih mašina veoma lako možemo da podesimo ugao prilikom sečenja. Takođe, su i bezbedne.

I makita alati su veoma kompaktni alati, koji, takođe, poseduju LED svetlo koje olakšava rad.

Bakar, aluminijum, plastika, metal, čelik lako možemo seći Ridgid mašinama.

Izvor: Bito group